Meldactie medicijngegevens

Is uw huisarts, apotheker of medisch specialist goed op de hoogte van de medicijnen die u als patiënt gebruikt? Dragen ze wijzigingen goed over aan elkaar? Deze en andere vragen komen aan bod in de meldactie ‘Overdracht medicijngegevens’. De actie loopt van 18 januari tot 7 februari en is bedoeld voor iedereen die regelmatig en voor langere tijd medicijnen gebruikt.

Door verkeerd gebruik van medicijnen belanden er jaarlijks 19.000 mensen in het ziekenhuis. Elk jaar komen er 1.250 mensen om het leven door onder andere verkeerde medicijnen of foute dosering. Veel fouten zijn het gevolg van slechte overdracht van de medicijngegevens tussen zorgverleners. Daarom wil het NPCF weten wat u als patiënt vindt van de manier waarop informatie over uw medicijnen wordt opgeslagen en overgedragen.

Wat kunt u doen?

De verantwoordelijkheid voor veilige zorg ligt bij de zorgverleners. Maar als patiënt kunt u bijdragen aan een goed en volledig overzicht van uw medicatiegebruik. U bent tenslotte de enige die weet welke medicijnen u inneemt. U komt bij uw arts, uw apotheker en uw specialist.

Een arts die de medicijnen voorschrijft weet niet of u zijn medicijnen wel altijd en op de juiste manier inneemt. Dus help mee om de medicijnoverdracht op peil te houden en meldt uw medicijngebruik om ongelukken te voorkomen.