Meld bijwerkingen na omzetting carbamazepine

By | 07/03/2016

Apothekersvereniging KNMP heeft eind februari 2016 gesignaleerd dat er mogelijk een tekort dreigt aan carbamazepine tabletten van een deel van de generieke aanbieders. Daardoor moeten patiënten mogelijk omgezet worden op carbamazepine van een andere firma, de werkzame stof is dezelfde.

Carbamazepine wordt ingezet bij de behandeling van bij epilepsie en andere aandoeningen zoals zenuwpijn en manische depressiviteit. In haar handleiding voor geneesmiddelsubstitutie ontraadt de KNMP substitutie van dit geneesmiddel.

Direct melden via de website van Lareb: Bijwerkingen melden.

Vanaf 1998 tot maart 2016 heeft Bijwerkingencentrum Lareb 15 meldingen ontvangen waarbij epilepsiepatiënten een verminderd effect ervoeren na omzetting van carbamazepine producten. Het betrof hier patiënten die na omzetting hernieuwd convulsies kregen nadat ze geruime tijd aanvalsvrij waren geweest of een hogere frequentie of ernst van hun convulsies ervoeren. Deze meldingen betroffen voornamelijk omzettingen van Tegretol® naar generieke producten. Bijwerkingencentrum Lareb wil graag een beter inzicht over de gevolgen van de omzetting, en verzoekt daarom verschillen in effectiviteit of andere bijwerkingen die optreden na omzetting van carbamazepine te melden.

Meer informatie
– KNMP: Lareb vraagt om meldingen na omzetting carbamazepine

Author: Lareb

Lareb, het Nederlands Bijwerkingencentrum, is het Nederlandse kenniscentrum op het gebied van geneesmiddelenveiligheid. Elke melding van een bijwerking van een geneesmiddel of vaccin wordt zorgvuldig geanalyseerd en komt terecht op één centraal verzamelpunt: onze databank. Zo bewaakt Lareb de veiligheid van geneesmiddelen en vaccins in heel Nederland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *