Melatonine is te ontraden tijdens de zwangerschap

By | 04/11/2015

Slaapproblemen komen vaak voor tijdens de zwangerschap. Vaak kunnen slaap– en leefstijladviezen al voor verbetering zorgen. Er is helaas geen enkel slaapmiddel dat kan worden aanbevolen voor langdurig gebruik tijdens de zwangerschap.

Melatonine is een lichaamseigen hormoon met een belangrijke functie tijdens de zwangerschap. Uit dierstudies is duidelijk geworden dat melatonine over de placenta gaat en dus bij de foetus terecht kan komen. Er zijn geen studies beschikbaar naar het effect van gebruik van extra melatonine tijdens de zwangerschap bij mensen. Gezien de werking van melatonine kan een effect op het centraal zenuwstelsel en de biologische klok van het kind niet worden uitgesloten. Gebruik van melatonine tijdens de zwangerschap wordt dan ook afgeraden.

Als alternatief kan kortdurend gebruik van valeriaan worden overwogen. Bij incidenteel, kortdurend gebruik van valeriaan zijn er tot nu toe geen aanwijzingen voor nadelige effecten. Kortdurend gebruik van puur valeriaan (zonder toevoegingen) heeft daarom de voorkeur.

Author: Lareb

Lareb, het Nederlands Bijwerkingencentrum, is het Nederlandse kenniscentrum op het gebied van geneesmiddelenveiligheid. Elke melding van een bijwerking van een geneesmiddel of vaccin wordt zorgvuldig geanalyseerd en komt terecht op één centraal verzamelpunt: onze databank. Zo bewaakt Lareb de veiligheid van geneesmiddelen en vaccins in heel Nederland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *