De meeste zorgverzekeraars hebben aangegeven het middel tegen therapieresistente depressie Parnate (tranylcypromine) tot 1 januari 2016 volledig te vergoeden. Patiënten hebben hierbij in de meeste gevallen wel een machtiging nodig.
Ook vergoeden de verzekeraars het spécialité veelal alleen als de doorgeleverde bereiding van tranylcypromine niet beschikbaar is. Momenteel kan IP Pharmacy een buitenlandse variant van tranylcypromine leveren met de naam Jatrosom.
VGZ vergoedt als enige zorgverzekeraar Parnate niet volledig, maar tegen de prijs zoals die gold in de G-Standaard van mei 2015.
Het advies aan patiënten is om een machtiging voor Parnate aan te vragen. Bij twijfel over de vergoeding is het raadzaam contact op te nemen met de zorgverzekeraar.
Discussie over Parnate
De afgelopen maanden was er discussie en verwarring over Parnate. Het middel werd niet meer standaard vergoed sinds Zorginstituut Nederland half juni meldde dat het niet langer onder de regeling weesgeneesmiddelen valt. De beslissing van het Zorginstituut viel samen met een prijsverhoging van Parnate door de Britse fabrikant AMCo. Hierdoor moesten apothekers of patiënten meer dan € 1000 per maand bijbetalen voor het middel.
Overzetten op een generiek geneesmiddel vinden behandelaars bij deze extreem kwetsbare patiënten niet altijd verantwoord. Bovendien is het alternatief, de doorgeleverde bereiding van tranylcypromine, momenteel niet beschikbaar.
Op 14 augustus werd bekend dat AMCo de prijsverhoging van Parnate per 1 september heeft teruggedraaid na overleg met de KNMP, de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie, de Depressie Vereniging en zorgverzekeraar VGZ.
Waar kan ik nog aan de echte parate komen
mijn vrouw is chronisch depressief en sinds 2016 verplicht op tracydal overgestapt, onze huidige verzekering wil Parnate niet vergoeden, ook niet op aandringen van de psychiater. vraag is dus of er nog verzekeringen zijn die coulanter omgaan met de vraag om Parnate te vergoeden.
wie heeft hier ervaring mee?