Meeste astma-aanvallen in hooikoortsseizoen

Het hooikoortsseizoen zorgt weer voor veel niezende en snotterende Nederlanders. Voor mensen met astma is deze periode nog eens extra zwaar, omdat hooikoorts kan zorgen voor meer of zwaardere astma-aanvallen. Toch is dit vaak onbekend: slechts 1 op de 3 astmapatiënten in ons land die ook hooikoorts hebben, wéét ook dat hij of zij aan hooikoorts lijdt.1 Om als ieder ander zoveel mogelijk te kunnen genieten van de heerlijke zomerse dagen, is het voor mensen die astma en hooikoorts hebben extra belangrijk om ook de hooikoorts goed te behandelen. Iedereen die wil weten of er naast astma mogelijk ook sprake is van hooikoorts, kan via www.astma-hooikoorts.nl online een vragenlijst invullen. De antwoorden kunnen besproken worden met de huisarts, die een goed advies kan geven over de behandeling van astma in combinatie met hooikoorts.

Prof. Dr. P.N.R. Dekhuijzen, longarts in het UMCN in Nijmegen, legt uit waarom een goede behandeling belangrijk is. “Beide aandoeningen zijn het gevolg van eenzelfde ontstekingsreactie in de luchtwegen, waarbij de longen zich aan het ene uiterste bevinden en de neus aan het andere uiterste. Astmamedicatie voor volwassenen is echter niet effectief tegen hooikoortsklachten, daarom is het belangrijk om ook de hooikoorts te behandelen. Mensen met zowel astma als hooikoorts kunnen baat hebben bij een behandeling met montelukast naast hun huidige astmamedicatie, omdat in onderzoek is aangetoond dat deze éénmaaldaagse pil beide aandoeningen effectief behandelt.” In Nederland lijden ongeveer 1,6 miljoen mensen aan astma. Hiervan heeft 80% daarnaast ook een allergie zoals hooikoorts.

Vooral vrije tijd, sport en een goede nachtrust beperkt door astma en hooikoorts
Uit onderzoek van TNS/NIPO in opdracht van MSD2 blijkt dat astmapatiënten de meeste aanvallen in de lente en zomer hebben. Het is dan vaak moeilijk om te genieten van de alledaagse dingen. Uit het onderzoek blijkt dat ruim 80% van de mensen met astma en hooikoorts wel eens beperkt wordt in het uitoefenen van sport en andere activiteiten in de vrije tijd. Daarnaast heeft 71% problemen met slapen en vindt 52% het moeilijk om zich te concentreren tijdens werk of op school. Door de hooikoortsklachten voelen veel astmapatiënten zich vaak erg moe, waardoor zelfs een ontspannende wandeling buiten al te veel kan zijn. Ruim een kwart van de deelnemers aan het onderzoek zegt het gevoel te hebben dat ze veel leuke dingen moeten missen en 31% geeft aan wel eens binnen te blijven in het hooikoortsseizoen. Om te kunnen genieten van de heerlijke zomerse dagen en buitenactiviteiten, is het belangrijk om zowel de astma als de hooikoorts zo veel mogelijk onder controle te krijgen.

Tips voor het hooikoortsseizoen
Om astmaklachten tijdens het hooikoortsseizoen zoveel mogelijk te bepreken kunnen onderstaande tips helpen:
1. Doe de test op www.astma-hooikoorts.nl om er achter te komen of je naast astma ook hooikoorts hebt.
2. Zoek met hulp van je huisarts uit voor welke pollen je allergisch bent en houd de hooikoortsberichten goed in de gaten.
3. Kies zorgvuldig je vakantiebestemming uit. Het pollenseizoen in het buitenland kan anders zijn. Aan zee of in de bergen zijn er meestal minder pollen in de lucht.
4. Ga bij voorkeur ’s ochtends vroeg naar buiten of direct na een regenbui.
5. Wrijf niet in je ogen, draag buiten een zonnebril en smeer wat crème of vaseline rond de neusgaten.
6. Vermijd intensieve lichamelijke inspanning op dagen met veel pollen. Een heerlijke zomersport is zwemmen in een binnenbad.
7. Geen auto met pollenfilter? Pas dan op: via het ventilatiesysteem kunnen pollen naar binnen komen. Vooral rond drukke autowegen en op het platteland zitten er veel pollen in de lucht.
8. Droog geen kleren buiten, pollen kunnen zich hieraan hechten.
9. Ga onder de douche voordat je gaat slapen, en was je haar en je kleren.
10. Overleg met je huisarts welke medicijnen je het beste kunt nemen voor de combinatie astma en hooikoorts en neem je medicijnen consequent in.

Referenties:
1. Schayck, C.P. van, Sachs, A.P.E. Onderdiagnostiek van astma en rinitis in de huisartenpraktijk. NTvA, 2008; vol 3, nr 2: 27-31.
2. Dit onderzoek is uitgevoerd in december 2007 en mei 2005 door onafhankelijk onderzoeksbureau TNS/NIPO in opdracht van MSD. Aan het onderzoek namen in 2007 548 astmapatiënten met en zonder hooikoorts deel en in 2005 622 astmapatiënten met rhinitis.

3 thoughts on “Meeste astma-aanvallen in hooikoortsseizoen

  1. Gerard Bergers

    Het gaat om een allergie voor timoteegras. Helpt een luchtfilter met een pollenfilter bescherming tegen allergische reacties?

  2. A Jansen

    Timoteegras of Timothee (Phleum pratense subsp. pratense) is een plant uit de grassenfamilie (Poaceae). De plant heeft 42 chromosomen in een plantencel, dit in tegenstelling tot klein timoteegras (Phleum pratense subsp. serotinum) dat er 14 heeft. Het is een zeer voedzaam gras, dat langs wegen, dijken en in weilanden groeit. Voor de inzaai in grasland zijn er zogenaamde weidetypen en hooitypen. De weidetypen bloeien later dan de hooitypen. Ingezaaid in grasland verdwijnt het daar meestal weer spoedig of komt sporadisch nog voor. Kan goed tegen maaien, maar minder goed tegen beweiding. Het is een overblijvende, zodevormende grassoort die 40-150 cm hoog kan worden.

    De bladeren zijn groen of grijsgroen en zijn maximaal 45 cm lang. Het blad is onbehaard, maar voelt wel ruw aan, vooral de bovenzijde. Het ovale tongetje (ligula) is tot 6 mm lang en heeft een stompe punt.
    tongetje

    De aartjes zijn 3-4 mm lang en eenbloemig. Aan sommige aartjes zit een vliezig schutblad. De ongeveer 5,5 mm lange kelkkafjes zijn behaard en hebben een naaldachtige punt. Het onderste, meestal vijfnervige kroonkafje (lemma) is twee derde tot driekwart zo lang als de kelkkafjes. Het geheel is een cilindervormige aarpluim van 5-15 (somt tot 30) cm lang en 6-10 mm breed. Deze is grijsachtig groen of purperkleurig en voelt ruw aan. De 2 mm lange helmhokjes zijn geel of roodpaars.

    Timoteegras bloeit van juni tot augustus.

    De vrucht is een graanvrucht. De vruchtwand is vergroeid met de zaadhuid, de zaadkern en met de omhullende kafjes. In de volksmond wordt meestal van (gras)zaad gesproken. Door de haartjes aan de kafjes blijven de vruchten makkelijk hangen aan de vacht van langslopende dieren. Om de vrucht (zaad) te kunnen verzaaien moeten de haartjes eerst verwijderd worden. Dit gebeurt machinaal door wrijving van de vruchtjes.

    Een luchtfilter met pollenfilter in auto of woonhuis zal de concentratie pollen verminderen. Je moet auto en woonhuis dan wel afgesloten houden. Een dergelijk filter vermindert het aantal deeltjes. Eenmaal buiten wordt je direct weer blootgesteld aan de allergische prikkels. Allergische reacties kunnen komen via luchtwegen, maar ook middels huid, oog, neus e.d. contacten.

    Enkel een lucht/pollenfilter gebruiken is vermoedelijk niet afdoende om allergische reacties te voorkomen.

    Gebruik van antihistaminica voor blootstelling aan timotee gras en dit gebruiken gedurende het bloeiseizoen is verstandig. Kijk naar de pollenkalender wanneer timoteegras gaat bloeien. Dat wisselt per jaar. Afhankelijk van de soort allergie kan je kiezen uit tabletten, neussprays of oogdruppels. Een combinatie van deze middelen is soms nodig. Bij een aantal patiënten zijn daarnaast corticosteroiden noodzakelijk om de allergische reacties te onderdrukken of bestrijden.

    Wellicht is een hyposensibilisatie kuur te overwegen. Bij sommige mensen heeft zo’n kuur effect. Een allergoloog kan e.a. vaststellen.

  3. nadia

    iemand hoe een idee hoe ik onze zoon kan helpen om de last van zijn allergie te minderen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *