‘Meeste apotheken zijn goed op weg’

By | 23/08/2021

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) meldt dat de meeste apotheken goed op weg zijn met de controle op veiligheidskenmerken van geneesmiddelen. Dat concludeert de inspectie in een onderzoek op basis van een enquête onder alle apotheekhoudenden. Daaruit blijkt dat 94 procent is aangesloten op het controlesysteem.

Apotheekhoudenden

Apotheekhoudenden zijn verplicht sinds februari 2019 om verpakkingen te controleren op basis van de Europese verordening Falsified Medicines Directive (FMD). Voorts blijkt uit de enquête dat het percentage waarschuwingssignalen in de eerste helft van 2021 is gehalveerd naar 1 procent. De inspectie neemt contact op met apotheken die nog niet hebben gereageerd op de verplichte enquête.

Waarschuwingssignalen

Aanleiding voor het onderzoek van de IGJ was het grote aantal waarschuwingssignalen in Nederland ten opzichte van andere Europese landen. Als het gescande identificatiekenmerk van een geneesmiddel niet met de code in het controlesysteem overeenkomt, ontvangt een apotheek zo’n waarschuwing.

‘Maar heel vaak blijkt een waarschuwingssignaal onterecht’, aldus de inspectie. ‘Bijvoorbeeld door onjuist ingestelde scanners of het dubbel scannen van dezelfde verpakking’.

In de eerste helft van 2021 is het percentage waarschuwingssignalen gehalveerd, terwijl het aantal succesvolle afgemelde verpakkingen groter is geworden.

De IGJ stelt in een factsheet over het FMD-onderzoek: ‘Wij hebben gezien dat een grote groep apotheekhoudenden de controle op veiligheidskenmerken in hun praktijk goed uitvoert. Hierdoor is het percentage succesvol afgemelde verpakkingen bij hen bijna 100 procent’.

Tips

Verder geeft de inspectie in de factsheet tips voor apotheekhoudenden over het controleren van scannerinstellingen en het afmelden van verpakkingen. Ook verwijst de inspectie naar de FMD-tool, die gebruikt kan worden door apotheken om inzicht te verwerven in het aantal en soort alerts.

Naast het contact opnemen met apotheken die de enquête niet hebben ingevuld, gaat de IGJ ook apotheken benaderen die niet zijn aangesloten op het controlesysteem NMVS of geen of onvoldoende verpakkingen succesvol afmelden in dit systeem. 

Factsheet IGJ

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *