Meest innovatieve centrum voor geneesmiddelen ontwikkeling

By | 22/02/2016

In het VUmc Imaging Center Amsterdam komt een hightech radio-chemisch laboratorium (Tracer Center Amsterdam) voor de ontwikkeling van geneesmiddelen en therapie op maat. Mede dankzij subsidies, die op dinsdag 23 februari 2016 worden uitgereikt, start de bouw van het VUmc Imaging Center binnenkort.

VUmc Imaging Center

Vanaf 2019 biedt het VUmc Imaging Center – naast het lab – onderdak aan de modernste scanners en lasers voor behandeling en onderzoek. Ook het bedrijfsleven zal van de faciliteiten gebruik kunnen maken. Dit alles gaat grote winst opleveren voor patiënten met onder meer kanker, hersenaandoeningen of hart- en vaatziekte.

Subsidies

Op 23 februari ontvangt Wouter Bos, voorzitter raad van bestuur VUmc, voor het zogenoemde project Tracing & Trading van VUmc een subsidie van € 4 miljoen uit het Europese subsidieprogramma Kansen voor West II. Maarten Struijvenberg, Managementautoriteit van Kansen voor West (en ook wethouder EZ van Rotterdam), biedt dit aan. Het wordt gefinancierd vanuit het Europese Fonds voor Regionale Ontwikkeling.

Tracer Center Amsterdam

Met deze subsidie wordt het Tracer Center Amsterdam ingericht. Bijzonder is dat hier ook het midden- en kleinbedrijf en de farmaceutische industrie gezamenlijk nieuwe geneesmiddelen gaan ontwikkelen. Andere subsidiegevers zijn de gemeente Amsterdam (€ 3 miljoen), het ministerie van Economische Zaken (€ 1 miljoen) en de provincie Noord-Holland.

VUmc financiert zelf het overgrote deel van de bouw van het VUmc Imaging Center, dat ook wordt ondersteund door de Amsterdam Economic Board en het Topsectorenbeleid Life, Sciences & Health.

Tracing

Tracing houdt in dat medicijnen licht radioactief gemaakt worden, zodat te zien is waar deze medicijnen in het lichaam blijven en welk effect ze hebben. Dit maakt de ontwikkeling en toepassing van geneesmiddelen efficiënter en wellicht goedkoper; een bittere noodzaak aangezien nieuwe geneesmiddelen erg duur zijn en slechts bij een minderheid van de patiënten werken of niet op de juiste plek in het lichaam aankomen.

Imaging

In het nieuwe VUmc Imaging Center Amsterdam komen de nieuwste medische beeldvormende technieken en experts vanuit verschillende disciplines bij elkaar. Nu zijn die nog verspreid over 25 locaties op de campus. Door de concentratie op één plek zijn er kostenvoordelen en kunnen partijen kennis beter delen. Het centrum gaat onderdak bieden aan:

  • Moderne scanners, waaronder PET-CT, PET-MRI en optische scanners;
  • Geavanceerde laboratoria voor het maken van medicijnen en ziekte-specifieke contrastmiddelen (TracerCentrumAmsterdam);
  • Cyclotron BV voor de productie en levering van medische tracers aan Nederlandse en buitenlandse ziekenhuizen;
  • VU LaserLaB Amsterdam, waar nieuwe optische, beeldvormende technieken worden ontwikkeld voor zowel patiëntenzorg als medisch-wetenschappelijk onderzoek.

Innovatie en hightech apparatuur op het gebied van imaging krijgen zo een prominente plek onder één dak, met optimale toegankelijkheid voor patiënten, midden- en kleinbedrijf, farmaceutische bedrijven en kennisinstellingen.

Met de bouw van het VUmc Imaging Center Amsterdam wordt de positie van Amsterdam en de regio als kenniscentrum in Europa verder verstevigd.

Author: VU medisch centrum

Het VU medisch centrum (VUmc) is een academisch ziekenhuis in Amsterdam, verbonden aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Het is op 1 januari 2001 ontstaan uit een samenvoeging van het Academisch Ziekenhuis Vrije Universiteit (AZVU) en de Faculteit der Geneeskunde van de Vrije Universiteit Amsterdam. VUmc staat voor onderscheidende patiëntenzorg, hoogwaardig wetenschappelijk onderwijs en grensverleggend onderzoek. VUmc komt voort uit een christelijke traditie en koppelt geloof in persoonlijke, integere en respectvolle behandeling van mensen aan gezonde ambitie en fundamentele nieuwsgierigheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *