Meer ziekenhuisopnames door verkeerd medicijngebruik tijdens ramadan

Tijdens de ramadan worden chronisch patiënten, zoals diabetici, vaker opgenomen in het ziekenhuis. Dat komt doordat zij hun medicijnen niet goed gebruiken tijdens de vastenperiode.

Apothekersorganisatie KNMP waarschuwt voor verkeerd medicijngebruik tijdens de ramadan, die begint op 18 juni 2015. Apothekers kunnen helpen het medicijngebruik op een verantwoorde manier aan te passen.

Medicijngebruik
Sommige patiënten gebruiken tijdens de ramadan minder medicijnen dan voorgeschreven, doordat ze hun overdagdosis overslaan. Of ze nemen alles tegelijk, na zonsondergang, wanneer ze weer mogen eten en drinken. Dit leidt tot een onvoldoende werking van het medicijn of juist tot bijwerkingen.

Apotheker helpt problemen voorkomen
De apotheker kan – in overleg met de voorschrijvend arts – helpen om problemen te voorkomen. Zo kan hij voor sommige middelen een medicijnpleister maken. Deze geeft de werkzame stof door de huid heen af. Tevens kan de apotheker bepaalde medicijnen vervangen door middelen die minder vaak ingenomen hoeven te worden. Of hij past de dosis aan als de patiënt het middel op andere tijdstippen wil innemen. Apothekers raden af zelf het medicijngebruik aan te passen.

Moslims onthouden zich tijdens de voor hen heilige maand ramadan van zonsopgang tot zonsondergang van eten en drinken. Chronisch zieken, zwangere of menstruerende vrouwen, reizigers, beoefenaars van zware lichamelijke arbeid en ouderen hoeven in principe niet te vasten.

Meer informatie
Ramadan en medicijngebruik

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *