Meer aanmaak van antilichamen na vaccinatie door plantenstanolen

By | 10/04/2024

Mensen met overgewicht of obesitas maken na een vaccinatie minder antilichamen aan dan mensen met een gezond gewicht. Daardoor heeft de vaccinatie minder effect. Onderzoekers van het Maastricht UMC+ hebben hiervoor een mogelijke oplossing gevonden: plantenstanolen.

In mensen met overgewicht of obesitas die deze plantaardige stof namen rondom de coronavaccinatie was de aanmaak van antilichamen maximaal 139% hoger dan bij mensen die deze stof niet namen. De verwachting is dat plantenstanolen vergelijkbare effecten hebben bij andere vaccinaties.

Plantenstanolen

Wetenschappers van onderzoeksschool NUTRIM van het Maastricht UMC+ hadden enkele jaren eerder ontdekt dat het nemen van plantenstanolen de aanmaak van antilichamen bij een hepatitis A-vaccin vergroot, bij mensen met astma. Deze plantenstanolen komen van nature voor in plantaardige producten als granen, noten, oliën en zaden. De coronapandemie bleek een uitgelezen kans om te onderzoeken of dit effect van plantenstanolen ook op opgaat bij het vaccin tegen COVID-19.

Onderzoek

De onderzoekers kozen ervoor om zich te concentreren op mensen met overgewicht en obesitas, omdat van hen sowieso al duidelijk is dat de aanmaak van antilichamen lager is dan gemiddeld. Uiteindelijk deden 32 onderzoeksdeelnemers mee die nog niet in aanraking waren geweest met het coronavirus en wachtten op hun eerste vaccinatie. Vijftien van hen namen, van enkele weken voor tot vier weken na, dagelijks 4 gram plantenstanolen, via een haverdrankje. De anderen namen geen plantenstanolen en waren de controlegroep. Wekelijks namen de onderzoekers bloed af, tot vier weken na de vaccinatie. 

Grote verschillen

Er bleken grote verschillen te bestaan tussen beide groepen bij het aanmaken van antilichamen na de vaccinatie. Het grootste verschil dat werd waargenomen, was 139% hoger vergeleken met de groep die geen plantenstanolen had gekregen.

Onderzoeker Lieve van Brakel: “de resultaten van dit onderzoek suggereren dat mensen met overgewicht of obesitas baat zouden kunnen hebben bij de consumptie van plantenstanolen voordat ze worden gevaccineerd. We verwachten bovendien dat het positieve effect van deze plantenstanolen ook optreedt bij andere typen vaccinaties. Nader onderzoek moet uitwijzen of en op welke manieren plantenstanolen in de praktijk kunnen worden toegepast”.

Author: Maastricht UMC+

Het Maastricht Universitair Medisch Centrum+ onderscheidt zich nationaal en internationaal door de focus op preventie. Dus niet alleen gezondheidsherstel, maar ook gezondheidsbehoud én gezondheidsbevordering. Kerntaken zijn – naast topklinische en topreferente patiëntenzorg – wetenschappelijk onderzoek en onderwijs/ opleiding. Het Maastricht UMC+ kenmerkt zich daarbij door de multidisciplinaire en probleemgestuurde aanpak. Het Maastrichtse academisch ziekenhuis beschikt over 715 bedden, circa 7000 medewerkers en 4000 studenten, en is aangesloten bij de NFU, de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *