Meer aandacht nodig voor ‘de man achter zijn prostaatkanker’

By | 30/03/2015

Astellas Pharma maakt samen met de stuurgroep Every Moment Matters de resultaten bekend van een nieuwe enquête onder mannen met prostaatkanker in Europa. De enquête Every Voice Matters, de eerste en grootste in zijn soort, levert een diepteanalyse en persoonlijk inzicht in de levens van 668 mannen met deze ziekte.

In Nederland werd het onderzoek uitgevoerd in samenwerking met de ProstaatKankerStichting, en werd deze ingevuld door 294 mannen met prostaatkanker. De resultaten kwamen op hetzelfde moment als het 30ste congres van de European Association of Urology (EAU) 2015 in Madrid. Van de ondervraagde mannen had 75% (n=501) gelokaliseerde prostaatkanker bij diagnose, had 17% (n=114) lokaal uitgebreide prostaatkanker en had 6% (n=40) uitgezaaide prostaatkanker.

Kwaliteit van leven belangrijker dan ‘genezen’
Op de vraag wat het belangrijkste voor hen is sinds ze de diagnose prostaatkanker hadden gekregen, benadrukte 34% van de Nederlandse mannen het belang van het behouden van een goede kwaliteit van leven, het leven ten volle leven en kwaliteitstijd kunnen doorbrengen met familie en vrienden. Dit is belangrijker dan ‘genezen’ (18%).

65% van de Nederlandse mannen met gemetastaseerde prostaatkanker vond dat hun kwaliteit van leven was verbeterd door hun behandeling.

Bijdragen aan de maatschappij
Naast hun familie is zich goed genoeg voelen om een bijdrage te kunnen leveren aan de maatschappij belangrijk voor mannen met gemetastaseerde prostaatkanker. 46% van alle Nederlandse respondenten wil zoveel mogelijk blijven doorwerken.

“Voor de duizenden mannen die elk jaar de diagnose gemetastaseerde prostaatkanker krijgen, is het zich goed voelen tijdens de behandeling, zowel fysiek als fysiologisch, een belangrijke factor voor het succes van de behandeling”, aldus dr. Heather Payne, Consultant in Klinische oncologie bij het University College Hospital, Londen, VK. “Verbeteringen in geneesmiddelen betekent dat patiënten niet alleen langer leven met prostaatkanker, maar ook hun kwaliteit van leven behouden, waardoor ze kunnen genieten van de tijd die ze doorbrengen met hun familie en vrienden. De stuurgroep Every Moment Matters roept patiënten op om het vertrouwen te hebben om alle aspecten van de impact van de ziekte te bespreken met hun artsen, inclusief de kwaliteit van leven, om beter geïnformeerde discussies over behandelingen te stimuleren.”

Niet het einde van intimiteit
Hoewel 54% van de Nederlandse mannen het gevoel heeft dat ze iets van hun mannelijkheid zijn kwijtgeraakt, voelt 66 % zich dichter bij hun partner na hun diagnose.

De rol van beroepsbeoefenaren in de gezondheidszorg
Over het algemeen hebben mannen met prostaatkanker het gevoel dat de communicatie met hun artsen goed is, waarbij 89% informatie over het stadium van hun ziekte en behandelopties kreeg van hun artsen en 86% vond dat ze goed geïnformeerd waren over hun ziekte. Er is echter nog steeds een afhankelijkheid van artsen die de behandelkeuzes maken; 16% van de Nederlandse mannen had het gevoel dat ze geen invloed hadden op de keuze voor een behandeling door hun arts.

“Dit onderzoek laat zien dat mannen met prostaatkanker waarde hechten aan ten volle leven, en dat betekent dat ze in staat willen zijn om te blijven werken, willen doorgaan met hobby’s en tijd willen doorbrengen met hun dierbaren. Het is van essentieel belang dat beroepsbeoefenaren elke patiënt behandelen als individu en de tijd nemen om de verschillende beschikbare behandelopties te bespreken, om samen tot het best mogelijke behandelingsplan te komen. Door patiënten te betrekken bij beslissingen over behandelingen en te begrijpen wat het meest belangrijk voor hen is, kunnen wij er samen aan werken om de kwaliteit van leven voor patiënten en hun gezinnen te verbeteren”, aldus Ken Mastris, Voorzitter en lid van de Raad van Bestuur van Europa Uomo.

Introductie van het Every Moment Matters-programma
De Every Voice Matters-enquête vormt een onderdeel van het Every Moment Matters-programma, dat op 22 maart 2015 gelanceerd is door gespecialiseerde artsen en vertegenwoordigers van patiëntenorganisaties op het EAU-congres 2015 in Madrid. Het programma heeft als doel om gemetastaseerde prostaatkanker in Europa meer op de kaart te zetten, met een focus op een holistisch welzijn van de patiënt tijdens de therapeutische besluitvorming, om resultaten voor patiënten te optimaliseren. De stuurgroep Every Moment Matters werkt samen om te stimuleren dat er een grotere prioriteit aan de ziekte wordt gegeven.

De website van Every Moment Matters, www.everymomentmatters.eu, is op 22 maart 2015 geïntroduceerd en bevat informatie over gemetastaseerde prostaatkanker, verdere resultaten van het pan-Europese Every Voice Matters-onderzoek en vier korte films over mannen met prostaatkanker in Europa, die vertellen ‘wat het belangrijkst voor hen is’. Een van deze films draait om een Nederlandse patiënt.

Astellas zet zich in voor het verbeteren van de levens van mensen met kanker in Europa door middel van doelgerichte behandelingen en ondersteunende oplossingen. Door middel van programma’s als Every Moment Matters probeert Astellas de belofte van het bedrijf om de toekomst van patiënten met ziekten als prostaatkanker te veranderen, te vervullen.

Author: Astellas Pharma

Astellas is een farmaceutisch bedrijf dat zich toelegt op het verbeteren van de gezondheid van mensen over de hele wereld door het leveren van innovatieve en betrouwbare geneesmiddelen. De focus van de organisatie ligt op het leveren van excellente R&D en marketing om te blijven doorgroeien op de wereldwijde farmaceutische markt. In Europa heeft Astellas ook een R&D-locatie en drie productiefaciliteiten. Het bedrijf heeft meer dan 4.500 werknemers in dienst in Europa, het Midden-Oosten en Afrika.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *