Medicijnjournaal maart 2021

Het Medicijnjournaal van maart besteedt onder andere aandacht aan de verhoogde risico’s van ernstige bijwerkingen bij het gebruik van fluorochinolonen.

Fluorochinolonen

Fluorochinolonen worden gebruikt voor de behandeling van verschillende bacteriële infecties. Zij kunnen echter een verhoogd risico geven op ernstige bijwerkingen zoals, pees- en gewrichtsklachten, klachten van het zenuwstelsel, vaat- en klepproblemen.

Advies

Het advies is dan ook om terughoudend te zijn met het voorschrijven van fluorochinolonen en om bij patiënten met een verhoogd risico op deze bijwerkingen eerst andere behandelopties te overwegen.

Verder in dit Medicijnjournaal aandacht voor het bevorderen van medicatietrouw met eHealth en een toolbox voor doelmatig gebruik van insulines.

Het Medicijnjournaal is een initiatief van Instituut Verantwoord Medicijngebruik. Bovenstaande tekst is afkomstig van Bijwerkingencentrum Lareb.

Opmerking

In dit Medicijnjournaal zijn deels oude beelden gebruikt. Beelden kunnen dus afwijken van de huidige coronamaatregelen.

Author: Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik

Het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik heeft een breed pakket van producten en diensten voor zorginstellingen, zorgverleners, zorgverzekeraars en bedrijven, overheden, patiënten-, belangen-, en beroepsorganisaties. Producten en diensten waarmee we onze missie proberen te volbrengen: zorgen voor een goed, veilig, en betaalbaar medicijngebruik in Nederland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *