Medicijngebruik door de toekomstige vader

By | 04/05/2016

In de periode voorafgaand aan en tijdens de zwangerschap is er extra aandacht voor het medicijngebruik door de vrouw. Maar hoe zit het met medicijngebruik door de man?

Kunnen medicijnen bij de man de kans op zwangerschap verkleinen?

De meeste medicijnen hebben geen effect op de vruchtbaarheid van de man. Het is van slechts enkele middelen bekend dat ze een negatief effect kunnen hebben op de kwaliteit van het sperma. Dit effect kan tijdelijk zijn, zoals bij sulfasalazine, maar in sommige gevallen blijvend, in geval van cytostatica. Dan is het dus mogelijk dat een zwangerschap (langer) uitblijft.

Kan medicijngebruik bij de man voorafgaand aan/tijdens de conceptie leiden tot een verhoogde kans op aangeboren afwijkingen bij het kind?

Uit het (beperkte) onderzoek dat tot nu toe is gedaan, blijkt niet dat er een verhoogde kans is op aangeboren afwijkingen bij het kind na medicijngebruik door de vader. Zelfs bij middelen die wel een nadelig effect hebben op sperma wordt er bij spontane zwangerschappen geen verhoogde kans op afwijkingen gezien.

Kunnen medicijnen die de man tijdens de zwangerschap gebruikt bij de foetus komen?

Van enkele middelen weten we dat ze in kleine hoeveelheden in het sperma terechtkomen. Bij seksueel contact tijdens de zwangerschap zou dan overdracht kunnen plaatsvinden. Echter, de hoeveelheid medicatie die in sperma terecht kan komen, is zo minimaal dat daarvan geen effect wordt verwacht.

Meer informatie
Zwangerschap en medicijngebruik door de man (PDF)

Author: Lareb

Lareb, het Nederlands Bijwerkingencentrum, is het Nederlandse kenniscentrum op het gebied van geneesmiddelenveiligheid. Elke melding van een bijwerking van een geneesmiddel of vaccin wordt zorgvuldig geanalyseerd en komt terecht op één centraal verzamelpunt: onze databank. Zo bewaakt Lareb de veiligheid van geneesmiddelen en vaccins in heel Nederland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *