Medicijnen kunnen arbeidstekort in zorg terugdringen

Het personeelstekort in de zorg loopt de komende acht jaar op van 48.000 naar 150.000 mensen. Terwijl rijke Europese landen hun zorgpersoneel rekruteren in armere delen van Europa, zijn er in Nederland oplossingen die nog te weinig worden benut. Denk aan arbeidsbesparende medicijnen.

Door beter, slimmer en gepast medicijngebruik kan het arbeidstekort in de zorg dalen met 3.000 tot 6.000 volledige arbeidsplaatsen in 2031. Dat is anderhalf keer het volledige personeelsbestand van het HagaZiekenhuis in Den Haag of het volledige personeelsbestand van het Amsterdamse OLVG ziekenhuis. Dit blijkt uit een onderzoek dat de Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen (VIG) dit jaar samen met PwC Strategy& uitvoerde, met betrokkenheid van voormalig zorgminister Ab Klink.

Nog niet benut

Bij coronavaccins is de arbeidsbesparende werking al bewezen. Het RIVM meldde onlangs dat deze vaccins 88.000 ziekenhuisopnames hebben voorkomen. Maar er zijn tal van slimme toepassingen die nog niet goed worden benut. Dan gaat het bijvoorbeeld over chemotherapie thuis, een interventie die circa 500 voltijdsbanen bespaart. Ook slimme medicijndispensers reduceren het tekort met circa 1.500 voltijdsbanen, omdat zorgpersoneel de medicatie dan niet meer hoeft toe te dienen.

Creatief kijken

Zo zijn er meer voorbeelden. Gepersonaliseerde geneesmiddelen tegen kanker kunnen het zorgtraject verkorten en zelfs behandelingen voorkomen. Ook door het juiste en gepaste gebruik van geneesmiddelen is nog veel gezondheidswinst te boeken.

Voordat we overgaan tot het schrappen van zorg óf personeel halen uit andere landen die deze mensen zelf ook nodig hebben, zouden we creatief moeten kijken naar oplossingen die voor het grijpen liggen.

Kamerdebat

Minister Conny Helder (Langdurige Zorg en Sport) is in gesprek met de VIG over de bijdrage die medicijnen kunnen leveren aan het oplossen van personeelstekorten in de zorgsector. De vaste Kamercommissie VWS debatteert op 18 januari met de minister over arbeidsmarktbeleid in de zorg.

“Medicijnen kunnen arbeidstekort in zorg terugdringen” is een expertquote van Carla Vos, plaatsvervangend directeur bij de Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen (VIG).

Author: Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen

De Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen (VIG) is de brancheorganisatie van ruim veertig in Nederland gevestigde bedrijven die zich richten op geneesmiddelenontwikkeling. Deze nieuwe medicijnen geven een antwoord op ziekten die nu nog niet goed behandelbaar zijn, en stellen mensen in staat om beter te worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *