MedicijnBalans publiceert informatie SGLT-2-remmers

By | 02/10/2014

Op de website www.medicijnbalans.nl kunnen voorschrijvers alle informatie vinden over de SGLT-2-remmers, een nieuwe groep geneesmiddelen voor de behandeling van diabetes mellitus type 2 (DM2). Tot de SGLT-2-remmers behoren canagliflozine (Invokana®) en dapagliflozine (Forxiga®). De objectieve en feitelijke informatie kan artsen helpen een rationele keuze te maken voor een bloedglucoseverlagend middel.

Diabetes
Voor de behandeling van DM2 zijn diverse geneesmiddelen geregistreerd. MedicijnBalans besteedde al eerder aandacht aan de nieuwe groepen DPP-4-remmers en GLP-1-agonisten. Daar is nu ook de groepSGLT-2-remmers bijgekomen. Geen van deze middelen uit deze groepen is onderdeel van het medicamenteuze stappenplan voor de behandeling van DM2 conform de NHG-standaard diabetes mellitus type 2 (2013).

Themajournaal
Via www.medicijnbalans.nl kunt u het themajournaal diabetes bekijken. Deze staat volledig in het teken van diabetes mellitus type 2, waarbij de aandacht vooral uitgaat naar de nieuwe bloedglucoseverlagende middelen. Zo bespreekt prof. dr. Joost Hoekstra in dit journaal de voor- en nadelen van de SGLT-2-remmers. Het journaal geeft informatie over de behandeling van diabetes en biedt in de vorm van een casus de mogelijkheid om te discussiëren over de plaats van de nieuwe bloedglucoseverlagende middelen in de huisartsenpraktijk.

Discussie
“Natuurlijk is elk nieuw geneesmiddel in de behandeling type 2 diabetes welkom in het nu beperkte medicatie-arsenaal. Maar zijn SGLT-2-remmers nu een doorbraak in de behandeling van verhoogde bloedglucosewaarden? Bieden zij een oplossing voor de wereldwijd groeiende diabetesepidemie? Het antwoord is nee”, schrijft Klaas Hoogenberg, internist-endocrinoloog in het Martini Ziekenhuis Groningen. Wilt u weten waarom? Klik dan hier.

Author: MedicijnBalans

Voor nieuwe, op de markt toegelaten geneesmiddelen bestaan nog geen richtlijnen. Artsen ontvangen daarentegen wel al veel informatie van de registratiehouders van het nieuwe geneesmiddel. Dat maakt het lastig om te bepalen of een nieuw, vaak duur geneesmiddel voor de patiënt een meerwaarde heeft ten opzichte van de bestaande middelen. Met het programma MedicijnBalans wil het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM) de discussie over de meerwaarde van deze middelen voeren. MedicijnBalans biedt daarom feitelijke en actuele informatie en een interactief discussieplatform over nieuwe geneesmiddelen voor zorgprofessionals. Het doel: artsen helpen een onderbouwde keuze te maken voor een nieuw geneesmiddel en hen stimuleren deze middelen doelmatig voor te schrijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *