Medicijn Zyprexa in het nieuws

Vanavond zond Netwerk een reportage uit rond het medicijn Zyprexa. Dat middel vergroot de kans op diabetes type 2 of kan bestaande diabetes verergeren. Evenals andere medicijnen van dit soort ‘antipsychotica’. De Nederlandse Diabetes Federatie (NDF) roept betrokken partijen op tot open informatie-uitwisseling over het gebruik en de bijwerkingen van het middel.

Het is al langer bekend dat Zyprexa, stofnaam olanzapine, en andere zogeheten ‘antipsychotica’ de kans vergroten op vooral diabetes type 2. De Nederlandse Diabetes Federatie, waar ook het Diabetes Fonds lid van is, vindt dat producenten de plicht hebben om patiënten en behandelaars duidelijk, juist en compleet te informeren.

De NDF vraagt behandelaren om tegenover patiënten duidelijk te zijn over antipsychotica en meer stil te staan bij het risico op diabetes. Zeker bij mensen die er mogelijk extra gevoelig voor zijn door bijvoorbeeld overgewicht.

Het risico is bekend, maar wordt vaak als het ‘mindere’ probleem gezien vergeleken bij de psychische aandoeningen die behandeld moeten worden.

Advies aan mensen die Zyprexa of andere antipsychotica gebruiken: stop niet zelf met uw medicijnen! Als u zich ongerust maakt, overleg dan met uw dokter of psychiater.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *