Maximum voor monacolinen in rode gist rijst

By | 25/08/2022

Vanaf 22 juni 2022 geldt dat de dagdosering monacolinen in rode gist rijst supplementen minder dan 3 mg moet zijn. Ook moeten waarschuwingen duidelijk op de verpakking staan. Bijvoorbeeld dat je monacolinen niet mag nemen als je zwanger bent of cholesterolverlagende medicijnen slikt. Deze nieuwe wijzigingen zijn vastgelegd in een Europese wet.

Rode gist rijst

In rode gist rijst (rode gefermenteerde rijst) zitten monacolines, vooral monacoline K. Monacoline K lijkt op lovastatine en geeft vergelijkbare bijwerkingen als de cholesterolverlagende ‘statines’. Bekende bijwerkingen van statines zijn spierpijn en maag- en darmklachten.
In Europa wordt rode gist rijst vooral gebruikt als voedingssupplement, voor een normaal cholesterolgehalte in het bloed.

Wetenschappelijk advies

De Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) heeft vanuit wetenschappelijke literatuur aangegeven dat er onduidelijkheden zijn over de veiligheid van een dagdosering van 3 mg monacolinen of meer. Door dit EFSA-advies besloot de Europese Commissie dat de dagdosering monacolinen in rode gist rijst supplementen minder dan 3 mg moet zijn.

Meldingen

Tot en met 2021 ontving Lareb in totaal 130 meldingen van klachten bij het gebruik van Rode gist rijst, waarvan 13 meldingen in 2021. De meeste meldingen betreffen bekende bijwerkingen van lovastatine. In 2017, 2018 en 2019 informeerde Lareb de NVWA over de meldingen over Rode gist rijst.

Author: Lareb

Lareb, het Nederlands Bijwerkingencentrum, is het Nederlandse kenniscentrum op het gebied van geneesmiddelenveiligheid. Elke melding van een bijwerking van een geneesmiddel of vaccin wordt zorgvuldig geanalyseerd en komt terecht op één centraal verzamelpunt: onze databank. Zo bewaakt Lareb de veiligheid van geneesmiddelen en vaccins in heel Nederland.

One thought on “Maximum voor monacolinen in rode gist rijst

  1. Jacky Delvalle

    Nergens lees ik dat ouderen van 70+ deze tabletten niet mogen gebruiken. Is dat inderdaad zo?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *