Marcel Bouvy: pillen zonder zorgen

De apotheker is de aangewezen persoon om het geneesmiddelengebruik in goede banen te leiden. Zo kunnen geneesmiddelen tot flinke gezondheidswinst leiden. Dat stelt prof. dr. Marcel Bouvy vanmiddag in zijn oratie.

Prof. dr. Marcel Bouvy spreekt zijn oratie uit in het Academiegebouw te Utrecht onder de titel Pillen zonder zorgen, de kunst van het geneesmiddelgebruik. Sinds april 2009 is hij hoogleraar farmaceutische patiëntenzorg aan de Universiteit Utrecht. In zijn oratie stelt Bouvy dat de focus van de apotheker de afgelopen jaren verplaatst is van de bereiding van geneesmiddelen naar de begeleiding ervan. Hij haalt Engels onderzoek uit 2009 aan waaruit blijkt dat minder dan een vijfde van de patiënten optimaal baat heeft van geneesmiddelen. Dit komt voornamelijk door foutief gebruik en – indien de patiënt zijn geneesmiddelen wel goed gebruikt – door het uitblijven van het gewenste effect.

Bouvy wijst daarbij ook op de resultaten van de Harm-studie, waaruit onder andere naar voren komt dat 5,6% van alle niet geplande ziekenhuisopnamen veroorzaakt wordt door (deels) verkeerd gebruik van geneesmiddelen. Daarvan is ruim de helft potentieel vermijdbaar. Hoewel dit alles leidt tot de vraag of de baten van geneesmiddelen nog wel opwegen tegen de schade die ze kunnen veroorzaken, is Bouvy ervan overtuigd dat geneesmiddelen bij goed gebruik nog altijd flinke gezondheidswinst bieden. De apotheker is dé persoon om de kunst van het goede geneesmiddelengebruik te bedrijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *