Magnesiumtekort kan ontstaan door het gebruik van diverse geneesmiddelen. Zo zijn maagzuurremmers in verband gebracht met een magnesiumtekort. Vermoedelijk wordt het tekort aan magnesium veroorzaakt doordat bij deze geneesmiddelen de absorptie vanuit de darmen is verminderd. Ook langdurig gebruik van diuretica (plaspillen) kan leiden tot een magnesiumtekort. Lis- en thiazidediuretica verminderen het totale magnesiumgehalte van het lichaam door verhoging van de uitscheiding via de nieren.
Magnesium is een belangrijke component in het menselijk lichaam. Magnesium is betrokken bij de aanmaak van DNA en eiwitten en heeft een sleutelfunctie in zenuw- en spiercellen. Een magnesiumtekort leidt tot allerlei problemen, zoals spierkrampen en kan uiteindelijk zelfs een hartstilstand tot gevolg hebben.
Onderzoeker Annelies van Angelen van het Radboudumc onderzocht hoe geneesmiddelen die in de nieren aangrijpen, zoals plaspillen en chemotherapie een magnesiumtekort kunnen ontwikkelen. Zij laat zien dat het ontstaan van magnesiumtekort voor een belangrijk deel afhankelijk is van het deel van het nierbuisje waar het medicijn aangrijpt.
Zo liet een muisstudie met het middel cisplatine zien dat dit geneesmiddel tegen tumoren vooral schade aanbrengt in het deel van het nierbuisje dat essentieel is voor heropname van magnesium. Dit zou kunnen verklaren waarom magnesiumtekort vaak optreedt bij cisplatinegebruik.
Na behandeling van muizen met de plaspil furosemide concludeerde ze dat deze pil zorgt voor een verhoogde heropname in het deel van de nierbuis dat door cisplatine aangetast kan worden, maar dat de pil de opname in een ander deel van de nierbuis juist verlaagt. Ook kunnen er verschillen tussen patiënten optreden; afhankelijk van de magensiuminname en de algehele gezondheid. Op 27 mei promoveert 2014 zij op dit onderzoek.