Losartan generiek nu al om zeep geholpen

De schrik sloeg me om het hart bij het zien van de Taxe Maart 2010. Pharmachemie zelfverklaard hoeder van de generieke markt verlaagt de prijs van de Losartan met 80% ten opzichte van het spécialité! Dit betekent een gemiddelde omzet daling per apotheek van 26.000,- euro AIP.

Met het patentverloop op 1 maart 2010 van de Losartan in het achterhoofd ging mijn aandacht bij het openen van de taxe uit naar dit product. Na in het afgelopen jaar al de nodige zuurtjes geslikt te hebben was ik nieuwsgierig wat de grootste generieke introductie van dit jaar ons als apotheken nog kon brengen. Tevens was ik benieuwd of de opmerking van mijn groothandel dat generiek steeds minder interessant wordt wel hout snijdt. Of generiek nog echt interessant is laat ik aan eenieder zelf over. Wat volgens mij de beweegreden is van Pharmachemie om dit product direct te verlagen naar een onacceptabel laag niveau wil ik wel met u delen. Ik heb dan ook drie verschillende opties onder elkaar gezet.

1) Door deze prijsdaling zal het misschien niet preferent aangewezen worden door de zorgverzekeraar. Zou kunnen natuurlijk, echter of de heren Eleveld en Broere zich laten sturen door ene leverancier uit Haarlem lijkt mij sterk. Zoals wij allen weten verlaagt PCH de prijzen alleen als de prijzen in de vorm van een tender reeds verdeeld zijn. Gevolg is onnodig omzet verlies.

2) PCH denkt dat de concurrentie niet met hun prijsdaling mee kan. Is zeer wel mogelijk, maar de welhaast onvermijdelijke tender zal dit uitwijzen.

3) PCH is gewoon een slecht verliezer. De twee laatst uitgeschreven tenders laten zien dat hun broeder in de strijd Sandoz ook gezwicht is voor preferentie. PCH staat dus alleen en dat zint de heren niet. Gevolg, een ongevraagde prijzenslag over de rug van de apotheker.

Even een korte rekensom (hier kunnen geen rechten aan worden ontleend);

maart maart
AIP Cozaar/Hyzaar AIP Pharmachemie
Losartan 50 mg 30 strip € 18,46 € 3,69
Losartan 100 mg 30 strip € 27,12 € 5,42
Losartan/HCTZ 50/12,5 mg 30 strip € 18,94 € 3,79
Losartan/HCTZ 100/25 mg 30 strip € 28,49 € 5,70– Totale markt in Nederland € 56.800.000

– Door de 80% prijsdaling van Pharmachemie blijft er over € 11.360.000

Zoals wij allen kunnen zien zorgt PCH voor een grote besparing. Als branche moeten wij dit natuurlijk toejuichen, echter de manier en het moment waarop dit gebeurt getuigt van het zich slecht in kunnen leven in de markt.

Wat dit echter wel laat zien is dat er nog rek in de prijzen zit. Als er een zorgverzekeraar is die overgaat tot het preferent aanwijzen van de Losartan kan de prijs nog een verdere 15% tot 20% dalen.

Dit is gebaseerd op de “oude” rekenformule AIP specialité -40% en dan nog de gemiddelde prijsdaling van 80% door Ratiopharm in de eerste tender.

Cozaar 50 mg
AIP nu € 18,46
AIP volgens transitie akkoord – 40 % € 11,08
Tender AIP ? € 2,22Dit alles betekent voor de apotheker dat dit omzet verlies te vroeg komt, en Pharmachemie waarschijnlijk niet goed genoeg nagedacht heeft over de te volgen strategie. Oftewel Pharmachemie, de volgende keer wachten op een actie van de zorgverzekeraar.

Auteur: Marketwatcher

© ApothekersNieuws 2010, op dit artikel rust copyright.

8 thoughts on “Losartan generiek nu al om zeep geholpen

 1. Jan Vroom

  Mooi dat Losertan meteen voor een reële prijs wordt neergezet.
  Dat geeft de mogelijkheid om door substitutie een van zijn taken uit te voeren,
  bijdragen aan beheersen van de kosten van de gezonheidszorg.
  Daar zijn we voor 2008 toch ook heel druk mee geweest?

 2. Britta Ammerlaan

  Dat Pharmachemie absoluut geen hoeder van de generieke markt bleek al bij soortgelijke producten die uit patent gingen (venlafaxine, pantoprazol) waar PCH precies hetzelfde deed. Deze wolf in schaapskleren maakte zijn belofte van begin 2009 waar door de farmaceutische markt te gaan vernietigen (taktiek van de verschroeide aarde). Over vreemde uitspattingen met gevolg grote voorraadwaarde dalingen in apotheker was op dit forum al eerder bericht http://apothekersnieuws.nl/pharmachemie-frustreert-niet-alleen-preferentie-beleid/2850/

  Zoals door anderen in het verleden aangegeven waren het PCH + Sandoz in januari 2008 die reactie op de eerste tender (Simvastatine)die toegewezen werd aan Ranbaxy)) de AIP ver onder de preferente prijs plaatsten. Hiermee gaven ze aan dat er ruimte in de prijzen zaten en daarmee de opening boden aan verzekeraars om preferentiebeleid in te voeren. In de preferentie tenders heeft PCH meegeboden. Telker male als ze hebben verloren verlagen ze de AIP om de markt te verstoren.

 3. Henk Bast

  Goede actie van PCH, gelijk competitief prijzen is uitstekend voor de zorgkosten. De stelling dat het zielig is voor de apotheker snijdt natuurlijk geen hout, waarom nog kortingen aan de apotheker geven als de zorgverzekeraars bepalen welke middelen afgeleverd worden. PCH is er natuurlijk niet voor de apothekers…,

 4. A. Jansen

  Marc van Gelder, Mediq RE voorman, legt het uit:

  Het preferentiebeleid blijft apotheekketen en groothandel Mediq achtervolgen. Was het bedrijfsresultaat van Apotheken Nederland in 2007 nog € 73 miljoen, in 2009 was daar nog € 18,5 miljoen van over. Toch is Mediq-bestuursvoorzitter Marc van Gelder ervan overtuigd dat het met Apotheken Nederland, de zwakke broeder binnen het Mediq-concern, goed zal komen. “Voor Apotheken Nederland zijn we een herpositionering gestart. De contracten zonder preferentiebeleid die we met Achmea en CZ hebben afgesloten zijn voor ons een win-winsituatie.”

  Door de contracten met deze zorgverzekeraars heeft Mediq een dekking van 50% van de markt. Mediq-apothekers ontvangen van deze zorgverzekeraars een vaste prijs per doosje en een hogere receptregelvergoeding, ergens tussen € 7,91 en € 10,00. Toch zal deze nieuwe door de NZa verhoogde receptregelvergoeding de prijserosie als gevolg van het preferentiebeleid en de prijsverlaging als gevolg van de Wet geneesmiddelenprijzen niet kunnen compenseren. Mediq heeft voor 2010 berekend dat de laatste preferentieronde van november 2009 een gat slaat van € 16 miljoen in de inkomsten, terwijl de verhoging van de receptregelvergoeding slechts € 9 miljoen extra omzet genereert.

  En dat is nog zonder de impact van losartan prijsdaling.

  En wie zijn wij om Marc van Gelder tegen te spreken?

 5. Britta Ammerlaan

  dat PCH er natuurlijk niet is voor de apothekers is duidelijk. Het issue is dat PCH prijzen onder de kostprijs verlaagt ook voor producten die zij niet op de markt hebben (bijv simvastatine in Jan 2008, fluticason / fentanyl in mei 2009, zie http://apothekersnieuws.nl/pharmachemie-frustreert-niet-alleen-preferentie-beleid/2850/). Als ze het product al op de markt hebben dan kunnen ze niet leveren. Het prijsbeleid van deze marktleider is om de markt te verschralen.
  De zorgverzekeraar waar PCH hofleverancier van is behoort niet zeer toevallig tot dezelfde huisbankier als de groothandelaar waar PCH de hofleverancier van is. Deze groothandelaar bezit een groot aantal apotheken die van de genoemde zorgverzekeraar een apart tarief krijgt in het Sinterklaas model.
  Eerst verschralen deze marktleiders de markt (ondertussen elkaar onderling sponsorend) en dan de prijzen omhoog. (de andere ondertekenaars van het Sinterklaas model op de fles). Of dit nu uitstekend is voor de zorgkosten op middellange termijn geloof ik niet.

 6. A. Jansen

  En het pakje kost Achmea/Agis/CZ een 2.45 per 27 DDD a 30 stuks standaardverpakking.

  AIP is voor losartan 50mg 3.69 euro per 30 stuks.

  Wie nu denkt dat Mediq RE voor 1.20 per pakje het schip in zal gaan kan bij TEVA om de extra korting vragen die Mediq RE heeft bedongen. Eens te meer een bewijs dat Achmea/Agis en CZ veel te veel betalen voor hun geneesmiddelen.

  Hoe slecht de zorginkopers van de verzekeraars namens hun verzekerden te werk gaan mag overigens ook blijken uit de winstcijfers van Mediq RE zelf: 76% van de winst komt uit de Directe Leveringen en leveringen aan verzorgings-en verpleeghuizen. Netto marge is 10%. Netto marge. Daar zijn alle kosten vanaf. En weet dan wel dat dat bij Mediq RE niet tegen dovemansoren is gezegd.

  Een wakkere zorginkoper weet dan wel wat hem te doen staat; onderhandelen om een prijsdaling van 70% te verkrijgen op deze Directe Leveringen. 500 miljoen euro is dan zo verdiend, namens de verzekerden in dit land. Daar waren de zorgverzekeraars toch voor in het leven geroepen? VWS weigert centraal in te kopen en de zorgverzekeraars kunnen het niet. Een verdeelde inkoopmarkt is gunstig voor monopolisten.

  Gedrag TEVA is onderdeel van dezelfde korte termijn politiek van VWS en ZN. De Nederlandse samenleving gaat daar nog een hoge prijs voor betalen.

 7. Henricop

  Losartan wordt door TEVA alvast laag in de taxe gezet om het prijzencircus dat TEVA zelf voor Mediq verzonnen heeft behulpzaam te zijn en misschien tegen beter weten in om pref beleid te voorkomen. TEVA en Sandoz en Actavis gokken op overleven in pakjesmodel ten koste van de rest.
  Pakjesmodel zal echter paard van Troje blijken te worden als zorgverzekeraars UVIT Menzis juist dit pakjesmodel aangrijpen als reden om door te gaan met preferentiebeleid. Hoezo doel en middel

  Mediq doet mee met pakjesmodel omdat ze aan de achterkant Achmea en aan de voorkant TEVA cs een loer hebben kunnen draaien door zielig te doen en veel geld teveel te krijgen van twee kanten. (€ 1.50 aan TEVA betalen, € 2.45 + hogere receptregel terugkrijgen van Achmea)
  Pakjesmodel heeft door de prijsdalingen van de afgelopen tijd zichzelf onmogelijk gemaakt. Ik gok dat in juli pakjesmodel 2 verplicht door de NZa op de markt komt met een prijs van € 1,50 per 27 DDD. Dan is het einde van het vermaeck voor Mediq en een tweede schokgolf zal door apothekersland gaan.
  Prijs na preferentieronde Losartan wordt ongeveer € 1,50-1.80 is mijn gok op basis van de feiten van 2 jaar preferentiebeleid.
  Ik vrees dat ook clopidogrel meegenomen wordt. Dat zal wel zakken naar de € 2,50-3.00 vanaf de € 57.00 Plavixprijs

  Gelukkig is mijn recepttarief in 2 jaar tijd met ruim 30% gestegen. Dat compenseert tenminste voor alle nieuwe generieken waar we nooit meer kortingen op zullen terugzien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *