Longarts Wielders wint eerste Pulmoncology Dictee

Pascal Wielders, longarts in het Eindhovense Catharina Ziekenhuis, mag zich de winnaar noemen van het eerste Nationale Pulmoncology Dictee. Hij sleepte deze prijs in de wacht tijdens het World Congress of Lungcancer in San Francisco en bleef daarmee zo’n 35 collega-longartsen voor.

Het dictee, georganiseerd door Roche Nederland, was uitermate pittig en zorgde behalve voor krakende hersenen ook voor heel wat hilarische momenten. De tekst was afkomstig van Arnoud van den Eerenbeemt, hoofdredacteur van het Pinkhof Geneeskundig Woordenboek en als geen ander gepokt en gemazeld in moeilijk medisch jargon en taalkundige instinkers. Het dictee werd voorgelezen door Arend Langenberg die in 1971 bij de toen nog illegale piraat Veronica begonnen is aan een veeljarige carrière als nieuwslezer.

Mijnenveld
Pascal Wielders kwam uiteindelijk met drie grote en dertien kleine fouten als eerste over de streep. Dat is een prestatie van belang, gelet op zinnen als ‘Een door mijn aiossen uitgevoerde bronchoalveolaire lavage sluit phthisis pulmonum, infectie met Pneumacystis jiroveci en longsekwenties uit’, om maar te zwijgen over begrippen als ‘dyspnée d’effort’ en het tot veler verbazing als één woord geschreven ‘standaardlongfunctieonderzoek’ of ‘eensecondelongcapaciteit’.
Prof. dr. H.J. Groen, belast met de prijsuitreiking, stak dan ook met recht de loftrompet over de uitzonderlijke prestatie van Wielders in het taalkundige mijnenveld van Van den Eerenbeemt.
Het dictee is ook nu nog te maken of na te lezen op www.pulmoncology.nl (medio augustus).

One thought on “Longarts Wielders wint eerste Pulmoncology Dictee

  1. Alex Zwalve

    Geachte heer, mevrouw,

    Als beheerder van de grootste dicteesite van Nederland zijn wij zeer geïnteresseerd in de tekst van jullie dictee. Wij ontvangen graag een kopie.

    Met vriendelijke groet,

    Alex Zwalve

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *