LNA levert hoge kwaliteit aan apotheken en industrie

Het Laboratorium der Nederlandse Apothekers is opnieuw geaccrediteerd volgens de internationale norm voor testlaboratoria ISO 17025. Daarnaast is het LNA ook door de overheid goedgekeurd voor het laboratorium-deel van de GMP. 

“En dat straalt natuurlijk ook af op de (ziekenhuis)apotheken en de farmaceutische industrie, onze belangrijkste opdrachtgevers”, zegt kwaliteitsfunctionaris Hans Groenewegen van het LNA. De certificering van de (ziekenhuis)apotheken is er zeker mee geholpen. “De apothekers moeten kunnen vertrouwen  in de resultaten die wij rapporteren. Je merkt al een tijdje dat apothekers die moeten voldoen aan de eisen voor certificering, zich afvragen hoe het zit met de kwaliteit van het LNA als toeleverancier. De accreditatie maakt dat duidelijk.”

FNA
Een voorbeeld van het profijt dat apothekers hebben, is het Formularium Nederlandse Apothekers (FNA). Groenewegen: “Wij doen houdbaarheidsonderzoeken voor het FNA en met deze accreditatie kun je ervan uitgaan dat dat volgens internationale richtlijnen gebeurt. Nog een voorbeeld is de geregelde controle in het lab van apotheekpreparaten. De accreditatie geeft de zekerheid dat de bereidingen van apothekers bij het LNA in goede handen zijn.”

Eisen

Bij accreditatie gaat het om de juistheid van de onderzoeken en de resultaten. Een ‘juist’ onderzoek leidt echter niet als vanzelf tot een juist resultaat. De Raad voor Accreditatie eist daarom bijvoorbeeld dat het LNA meedoet aan ringonderzoeken. Hierbij analyseert het LNA en een groot aantal andere laboratoria één en hetzelfde monster waarvan de exacte samenstelling alleen bekend is bij de organisator.

“Maar”, zegt Groenewegen, “voor sommige onderzoekstechnieken bestaan geen organisatoren voor dergelijke ringonderzoeken. Stel, ik wil de viscositeit vaststellen. Dat doe ik op een bepaalde manier. Levert dit wel het juiste resultaat op? Door referenties met bekende herleidbare viscositeit in te kopen, kun je dit ook invullen.”

Deze creatieve manier van werken heeft de goedkeuring van de Raad. Met de accreditatie is weer onafhankelijk vast komen te staan dat het LNA vakbekwaam is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *