Lichtapparaat helpt bij Chronisch Polymorfe Licht Dermatose

Een UV- lichtapparaat tijdens het douchen is effectief bij mensen met Chronisch Polymorfe Licht Dermatose (CPLD). Dat blijkt uit onderzoek van dr. Pavel, dermatoloog verbonden aan het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en Dermatologisch Centrum Breda.

In het onderzoek zijn twee groepen met elkaar vergeleken. Eén groep kreeg de gebruikelijke UVB lichttherapie in het ziekenhuis, de andere groep maakte thuis gebruik van het UV-lichtapparaat tijdens het douchen. “Op basis van de bevindingen van de deelnemende patiënten en de huidmetingen die wij hebben gedaan, kunnen wij constateren dat beide behandelingen even effectief waren en hebben geleid tot verbetering van de levenskwaliteit van patiënten. Beide behandelingen leidden tot de vermindering van de ernst van zonneallergie”, aldus Pavel.

Gemakkelijker
Er zijn wel belangrijke verschillen. “De patiënten thuis konden hun lichtgewenning ook voortzetten tijdens sombere en zonloze dagen, de patiënten met lichttherapie in het ziekenhuis hadden deze mogelijkheid niet. Nederland telt gemiddeld 18 procent zonloze dagen, dat komt neer op ongeveer 65 dagen per jaar. De gebruikers van het UV-lichtapparaat voor thuis waardeerden hun leven direct na de zomer veel beter. De thuisbehandeling werd door patiënten als veel gemakkelijker in het gebruik ervaren dan de behandeling in het ziekenhuis. De UVB-dosis waar de patiënten thuis aan blootgesteld zijn, was aanzienlijk lager (18 procent) dan de dosis van de UVB apparaten in het ziekenhuis.”

Veilig
SunshowerMedical is een UV lichtapparaat voor thuisgebruik. Het apparaat heeft een lage stralingsintensiteit en voornamelijk UVB-straling. Een dagelijkse behandeling van vijf minuten komt overeen met een paar minuten buiten in de zomerzon. Dat is ruim onder de norm zoals die is aanbevolen door KWF Kankerbestrijding. Zowel qua veiligheid als gebruiksgemak is het apparaat ontworpen voor de behandeling van diverse huidaandoeningen. In het bijzonder voor patiënten met matige tot ernstige zonneallergie, maar ook bij psoriasis of eczeem. De apparaten zijn uitvoerig getest en zijn veilig en effectief bevonden in recente medisch-wetenschappelijke studies. Alle modellen hebben het KEMA of TÜV keurmerk en voldoen aan de strenge Europese richtlijnen (CE).

Ongeveer 15 procent van alle Nederlanders heeft wel eens last van zonneallergie. Dat zijn ongeveer 2,5 miljoen mensen.