Leveringsproblemen van medicijnen met disulfiram

Alcoholontwenningsmiddelen met de werkzame stof disulfiram zijn sinds half februari niet meer leverbaar. Dit hebben de bedrijven die Refusal tabletten en Antabus bruistabletten in de handel brachten, gemeld aan het CBG en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ).

Het gaat om Refusal 250 mg tabletten met RVG 03182 en Antabus dispergetten bruistabletten 400 mg met RVG 01032. Disulfiram wordt gebruikt bij de behandeling van alcoholisme.

  • Refusal 250 mg tabletten – RVG 03182
  • Antabus dispergetten bruistabletten 400 mg – RVG 01032.

Importeren

Om een verder tekort aan deze middelen te voorkomen heeft de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ), in overleg met het CBG, toestemming gegeven om medicijnen met disulfiram te importeren uit andere EU landen en landen buiten de EU waar afspraken mee zijn gemaakt.

Eerdere leveringsproblemen

In maart 2018 lieten de bedrijven van de middelen Antabus en Refusal al weten dat de producent van de grondstof disulfiram is gestopt. Beide medicijnen kwamen nog tijdelijk beschikbaar met behulp van een beperkte hoeveelheid grondstof.

De vergunninghouders van Refusal en van Antabus zijn in overleg met andere grondstofleveranciers om de productie te hervatten. Het is nog onduidelijk wanneer Antabus en Refusal weer beschikbaar komen. 

Author: College ter Beoordeling van Geneesmiddelen

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) beoordeelt en bewaakt de werkzaamheid, risico's en kwaliteit van geneesmiddelen voor mens en dier. Ook beoordeelt het CBG de veiligheid van nieuwe voedingsmiddelen voor de mens.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *