Leugens Radar bewijzen nut ziektebeeldinformatie

Om de aandacht te vestigen op marketingmethodes van de farmaceutische industrie, heeft Tros Radar promotie gemaakt voor een niet-bestaand medicijn tegen winderigheid. De programmaredactie heeft daarmee de Nederlandse consument bewust misleid en bovendien de regels op niet mis te verstane wijze overtreden. Radar geeft blijk de eisen die aan ziektebeeldinformatie worden gesteld niet te kennen en enkel uit te zijn op het bedrijven van goedkope journalistiek.

De website www.hetluchtop.nl kwam vorige week in het nieuws naar aanleiding van een onderzoek over winderigheid van Nederlanders. Diverse media pikten het bericht op en trapten daarmee in een opzetje van Tros Radar. Het consumentenprogramma wilde aantonen hoe eenvoudig het is om aandacht te genereren voor een bepaald ziektebeeld. De website bevat onder meer informatie over de ‘aandoening’, korte filmpjes van zogenaamde patiënten én de aanbeveling om bij de huisartsen te informeren naar medicatie. “Buitengewoon onethisch en in strijd met de regels”, reageert Nefarma-directeur Michel Dutrée. “Farmaceutische bedrijven die websites onderhouden over bepaalde ziektebeelden, dienen zich daarbij aan strikte regels te houden. Aanprijzen van een receptgeneesmiddel is daarbij bijvoorbeeld uit den boze. Reclame maken voor niet-bestaande medicatie, zoals Radar hier doet, is vanzelfsprekend ten strengste verboden.”

De dubieuze actie van Radar maakt deel uit van een pleidooi om ‘symptoomreclame’ door farmaceutische bedrijven te verbieden. Volgens critici is het de industrie enkel te doen om het in de markt zetten van hun geneesmiddelen. Dutrée bestrijdt dat. “Onze bedrijven herbergen een schat aan kennis over ziektebeelden, preventie en mogelijke behandelingen. Zowel gezonde als zieke mensen hebben er recht op zich volledig te kunnen informeren. Patiënten van vandaag zijn mondig en zoeken steeds vaker op internet naar informatie over bepaalde aandoeningen. Onze kennis kan hen daarbij van dienst zijn. Het zou te gek voor woorden zijn als een belangrijke partij als de farmaceutische industrie haar kennis niet met de wereld zou mogen delen, terwijl ieder ander mag roepen wat hij wil.”

Volgens Nefarma bewijzen de leugens van Radar juist het nut van goede, verantwoorde informatie over ziektebeelden, bijvoorbeeld via internet. “Juist omdat wij moeten voldoen aan strenge regels, die we ons ten dele zelf hebben opgelegd, is de informatie op die websites vaak van hoge kwaliteit. Concurrerende bedrijven én de Inspectie houden nauwlettend in de gaten of iedereen zich aan alle afspraken houdt. Dat biedt tegenwicht tegen veel sprookjes die door anonieme en onbetrouwbare afzenders worden rondgestrooid. Consumenten zijn mondig en handig genoeg om informatie op waarde te beoordelen.”

Meer informatie over de actie van Tros Radar is te lezen op de website van Medical Facts.

12 thoughts on “Leugens Radar bewijzen nut ziektebeeldinformatie

 1. Janssens

  De waarheid zal wel in het midden liggen! Maar dat Tros Radar niet deugt, wisten we natuurlijk al. Veel websites van farmaceuen bieden prima informatie, al zijn ze soms wat te (aan)stell(er)ig.

 2. Jaap

  Wie naar Radar kijkt zou eigenlijk verplicht moeten worden zich te verdiepen in de achtergronden van Miss Radar, Antoinette Hertzenberg. Ik zou zeggen zoek maar eens op internet en ontdek de verborgen agenda van deze mevrouw.

 3. Medicalfacts

  Zoals we al onthullenden in ons artikel waar Nefarma ook naar link, laten we zien hoe kwalijk de actie in elkaar steekt

 4. Geurt

  Hm, Nefarma voelt zich overduidelijk in de kuif gepikt. Het was al eerder duidelijk dat de erectiepleinen, de kalknagelsites en de overactieveblaastests manieren waren om de wet te omzeilen en mensen bezorgd te maken.

  Goeie actie van Tros Radar om dat eens aan de kaak te stellen! En Medicalfacts.nl stelt zich wel heel erg subjectief op in de race naar een sponsor voor haar site http://www.medicalfacts.nl/sponsor-oproep/

  “zoals we al onthullenden in ons artikel waar Nefarma ook naar link….” Kom snel naar dyslexieplein.nl

 5. Geurt

  Dus je erkent dat je het bericht over winderigheid ‘subjectief genoeg’ gebracht hebt?
  Dan zijn we het eens!

 6. Geurt

  By the way, weet je wie het vandaag in de media gebrachte re-ly onderzoek betaald heeft en hoeveel kritiek op dat onderzoek gekomen is vanuit de medische wetenschap? Inderdaad het juichende Dabigatran onderzoek werd betaald door Boehringer Ingelheim , de producent van het middel…misschien leuk berichtje op medicalfacts waard?

 7. Nijman

  Opvallend dat een website die ‘apothekersnieuws’ heet reageert op de uitzending met zich nogal stellig naast de farmaceutische bedrijven te scharen.

 8. Bram

  Er wordt niet gereageerd op de onterechte reclame, dat weten wij natuurlijk al lang. Hier wordt dagelijks voor gewaarschuwd door ons apothekers. Wel op opnieuw het zoeken van sensatie door dit zichzelf wakker noemend programma.

 9. Medicalfacts

  Voor alle duidelijkheid, het gaat in ons stuk en ook in het artikel hierboven niet over het onderzoek van gezonde scepsis/IGZ maar voornamelijk over de werkwijze van Tros Radar. Die is niet in de haak. Radar haalt overigens de website hetluchtop.nl ook niet offline omdat, zo meldt een redacteur van de Tros, winderigheid geen medisch probleem is.

 10. Sli

  Grappig trouwens, dat ik op meerdere plekken op internet een anti-radar en pro-farmaceuten reactie van ene Janssens tegenkom.

 11. J.C. Kortekaas, apotheker

  Het Radar complot is inmiddels duidelijk.
  Het succesvolle Aeropax van Sandoz kwam niet door de Trechter van Dunning.
  Zelfzorg, geen vergoeding.
  Sandoz verkocht Aeropax door aan Bayer.
  Bayer creert een hype rond zijn middel Rennie deflatine.
  Reclame voor niet UR geneesmiddelen mag.
  Tros Radar is onderdeel van de Bayer promotie-actie.
  Stop Bert Leufkens: NSAID’s horen niet op de sterreclame.
  Diergeneeskunde, onze eventuele toekomst dan maar.

  KONIJN MET GAS

  Gas in de darmen, een van de meest voorkomende ziektes bij konijnen. Door stress, voedingsfouten of ziekte wordt er gassen geproduceerd door sommige bacteriën die van nature in de darmen aanwezig. Door het gas, worden de darmen dikker. Hierdoor zet de buik helemaal uit en wordt strak gespannen. Als je er dan zachtjes met je vinger tegenaan tikt, klinkt het alsof je op een trommel slaat. Daarom wordt gas ook wel trommelzucht of timpani genoemd. Op den duur kunnen de darmen tegen andere organen gaan drukken, waardoor die beschadigd raken.

  Een konijn met gas is niet moeilijk te herkennen. Vaak zie je het konijn in een rare houding zitten of liggen. In een later stadium zie je dat de buik dikker wordt. Het konijn eet niet, is stil en zit te knarsetanden. Knarsetanden is een teken van pijn. Wanneer je je oor tegen de buik van een gezond konijn houdt, hoor je allerlei zachte gorgelgeluiden. Bij een konijn met gas zijn deze geluiden veel harder. Vaak hoor je zelfs vanaf een afstandje allerlei borrelgeluiden uit het konijn komen.

  Helaas denken veel dierenartsen dat hier niets of weinig aan te doen is. Die dierenartsen kennen Aeropax nog niet. Aeropax is een middel tegen gas bij mensen, en is vrij te koop bij de apotheek. In Aeropax zit het middel Simeticon en dat zorgt ervoor dat de oppervlaktespanning van de gasbellen verandert, waardoor de gasbellen gemakkelijker door de darmen naar buiten kunnen worden gevoerd. Simeticon wordt niet in het lichaam opgenomen maar wordt later gewoon weer uitgepoept. Het heeft geen bijwerkingen en geen wisselwerkingen met andere medicijnen. Het is een veilig middel, dat je ook uit voorzorg kunt geven.

  Gas kun je gemakkelijk zelf behandelen, maar raadpleeg altijd een goede konijnen-dierenarts als je konijn gas heeft. Bel hem of haar op, vertel de symptomen en zeg dat je het wil behandelen met Aeropax. Zoals gezegd: veel dierenartsen kennen Aeropax niet, en zullen er sceptisch tegenover staan, maar het is écht het beste middel tegen gas bij konijnen.

  In acute gevallen kun je ieder kwartier een half tabletje Aeropax (20 mg simeticon) geven. Heeft het konijn na een uur nog steeds gas, geef hem dan elk half uur, of elk uur nog een half tabletje totdat het over is. Bouw het langzaam af.
  [lees hier meer over het geven van medicijnen en dwangvoeren]

  Naast Aeropax is het verstandig om ook een dierenpijnstiller te geven. Geef alleen pijnstillers op voorschrift van een dierenarts! Goede pijnstillers voor konijnen zijn Metacam, Tolfedine en Carprofen.

  Omdat gas zo vaak voorkomt bij konijnen, is het verstandig om altijd Aeropax in huis te hebben voor het geval dat. Je zult namelijk altijd zien dat je konijn ’s avonds of in het weekend gas krijgt, en dan kun je het niet snel even halen bij de apotheek. Ook zijn er maar weinig dierenartsen in Nederland en België die Aeropax kennen en op voorraad hebben.
  Je kunt zelf een EHBO-doos voor je konijn(en) samenstellen zodat je altijd alles in huis hebt.

  copyright © 2007 – Stichting Konijnenopvang ‘de Hoge Hoed’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *