Landelijke Set MFB’s 2018 bekend

By | 10/07/2017

De Landelijke Set Medisch Farmaceutische Beslisregels (MFB’s) 2018 telt met de toevoeging van de MFB ‘Hormonale anticonceptie vanaf 52 jaar’ 26 beslisregels. De geactualiseerde set, die verder bestaat uit dezelfde MFB’s als in 2017, is sinds 1 juli beschikbaar op de KNMP Kennisbank via het menu ‘Medicatiebewaking’.

MFB ‘Hormonale anticonceptie vanaf 52 jaar’

Vrouwen die na het 52e levensjaar hormonale anticonceptie gebruiken, hebben een hoger risico op hart- en vaatziekten en borstkanker. Met de MFB ‘Hormonale anticonceptie vanaf 52 jaar’ kan inzichtelijk worden gemaakt om welke patiënten het gaat in de apotheek. Apothekers benaderen pilgebruiksters om hen te informeren over de risico’s die langdurig gebruik van hormonale anticonceptie met zich meebrengt. De apotheker wordt geadviseerd in het FTO afspraken te maken over patiënten boven de 52 jaar die nog hormonale anticonceptie gebruiken.

De KNMP, Alphega & Boots apotheek, BENU Apotheken, Pluriplus, Service Apotheek en NFZ stellen de landelijke set samen. De partijen hebben het afgelopen jaar maximaal ingezet op het goed en actueel houden van de bestaande set van 25 MFB’s. De landelijke set 2018 is daarom bewust met slechts één MFB uitgebreid. Voor het up-to-date houden van de set wordt gebruikgemaakt van verschillende kanalen, zoals de NHG-richtlijnen, studies in medische tijdschriften en signalen uit de praktijk. Het hele proces is opgetekend in een toekomstbestendig onderhouds- en actualiseringsplan.

Alle zorgschillen (WeCare, GFZ, NMC en NControl) hebben aangegeven dat zij vanaf januari 2018 de nieuwe landelijke set volledig geïmplementeerd hebben in hun systemen.

De betrokken organisaties tekenden in 2016 een convenant, om sectorbreed regie en verantwoordelijk te nemen bij het uitwerken van MFB’s. Hiermee wordt gezorgd voor een brede implementatie en op landelijk niveau inzichtelijk gemaakt welke zorg de apotheker levert. De set wordt jaarlijks geüpdatet.

Meer informatie over Medisch Farmaceutische Beslisregels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *