Lage dosering Thyrax Duotab raakt op

By | 26/01/2016

De voorraad van het schildkliermedicijn Thyrax Duotab raakt op in de laagste dosering. Farmaceutische groothandels leveren momenteel de laatste tabletten uit aan apotheken. Daardoor kunnen apotheken in de loop van deze week geen Thyrax Duotab 0,025 mg meer leveren. Op z’n vroegst arriveren extra voorraden van een alternatief uit Frankrijk medio volgende week bij de apotheken.

Overstappen onvermijdelijk
Volgens de KNMP is voor veel patiënten het onvermijdelijke moment van overstappen van Thyrax Duotab naar een alternatief nu aangebroken. Directeur Léon Tinke: “Het wordt de komende dagen spannend. Veel patiënten moeten nu gedwongen overstappen op andere medicatie, met mogelijk zeer vervelende complicaties. Daarbij is het überhaupt de vraag of rond het weekend nog voldoende medicijnen in de lage dosering leverbaar zijn voor schildklierpatiënten”.

Fabrikant Aspen Pharma Trading Ltd kondigde eerder deze maand aan de productie van de diverse doseringen Thyrax Duotab tijdelijk te staken. Hierop ontstond een run op het medicijn dat 70% van de 500.000 schildklierpatiënten in Nederland gebruikt. Er bestaan alternatieven met dezelfde werkzame stof levothyroxine, maar niet alle doseringen zijn op grote schaal in Nederland beschikbaar.

Directeur Léon Tinke: “De problemen worden veroorzaakt door leverancier Aspen, die 2 weken geleden stelde vanaf februari Thyrax niet meer in lage sterkte te leveren. De bodem van de voorraad is echter nu al in zicht”.

Euthyrox
Vorige week kondigde producent Merck als noodmaatregel aan extra verpakkingen van het middel Euthyrox uit Frankrijk te importeren. Euthyrox wordt gebruikt door 20% van de schildklierpatiënten en is in uiteenlopende doseringen beschikbaar. In Frankrijk verkoopt Merck dit medicijn in kleinere verpakkingen onder de naam Levothyrox. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) staat toe dat de Franse verpakking tijdelijk in Nederland verkrijgbaar is. Alle verzekeraars vergoeden het medicijn. Producent Teva, die ook uiteenlopende doseringen beschikbaar heeft, meldt in de tweede helft van februari extra voorraden te kunnen leveren.

Author: KNMP

De Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie (KNMP) is de beroeps- en brancheorganisatie van apothekers en behartigt zowel de belangen van haar leden als die van de farmacie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *