Krullend haar als bijwerking van retinoïden

By | 07/07/2021

Haaruitval (alopecia) en textuurveranderingen van het haar, waardoor het gaat krullen, zijn bijwerkingen van retinoïden. Hoewel haartextuurveranderingen medisch gezien geen ernstige bijwerkingen zijn, worden ze door patiënten wel als vervelend ervaren. Dit kan mogelijk van invloed zijn op de therapietrouw.

Retinoïden

Retinoïden zijn stoffen die lijken op vitamine A. Geneesmiddelen die tot deze groep behoren zijn alitretinoïne, acitretine en isotretinoïne. Deze middelen remmen onder andere ontstekingen en worden onder meer voorgeschreven bij de behandeling van eczeem, psoriasis en acne.

Bekende bijwerking

Haaruitval is een bekende bijwerking van retinoïden. Naast haaruitval kan ook de textuur van het haar veranderen. Dan kan het haar gaan krullen. Deze bijwerkingen staan ook in de bijsluiters van deze middelen. Ook zijn er artikelen in de literatuur over deze bijwerking verschenen. Bij Lareb zijn haartextuurveranderingen vooral gemeld bij alitretinoïne (6 meldingen).

Meer informatie

Author: Lareb

Lareb, het Nederlands Bijwerkingencentrum, is het Nederlandse kenniscentrum op het gebied van geneesmiddelenveiligheid. Elke melding van een bijwerking van een geneesmiddel of vaccin wordt zorgvuldig geanalyseerd en komt terecht op één centraal verzamelpunt: onze databank. Zo bewaakt Lareb de veiligheid van geneesmiddelen en vaccins in heel Nederland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *