Kosten onderzoek en ontwikkeling geneesmiddelen per land openbaar

De geneesmiddelenontwikkelaars die lid zijn van Nefarma publiceren vanaf 1 juni de uitgaven aan onderzoek en ontwikkeling.

Deze zijn te vinden op hun website.

Hierbij gaat het om jaarlijkse onderzoekskosten die in Nederland gemaakt worden. Ook in andere Europese landen worden deze R&D data openbaar gemaakt. Geneesmiddelenontwikkelaars geven gemiddeld rond de 15% van de totale omzet uit aan onderzoek en ontwikkeling. In Nederland vindt relatief weinig eigen R&D plaats, dit gebeurt vaak op internationaal niveau . Nefarma bepleit dat ook binnen Nederland meer geïnvesteerd wordt in innovatie van geneesmiddelen.

Om de kosten van onderzoek en ontwikkeling zo transparant mogelijk te maken, heeft de EFPIA (European Federation of Pharmaceutical Industries and Associations) vanaf 2016 alle aangesloten geneesmiddelenfabrikanten in Europa gevraagd deze bedragen te publiceren op hun eigen bedrijfswebsite (klik hier voor deze ‘Disclosure code’ van EFPIA).

De R&D-kosten bestaan uit uitgaven aan niet-klinische studies, klinische studies en prospectieve niet-interventie studies.

Author: Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen

De Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen (VIG) is de brancheorganisatie van ruim veertig in Nederland gevestigde bedrijven die zich richten op geneesmiddelenontwikkeling. Deze nieuwe medicijnen geven een antwoord op ziekten die nu nog niet goed behandelbaar zijn, en stellen mensen in staat om beter te worden.

One thought on “Kosten onderzoek en ontwikkeling geneesmiddelen per land openbaar

  1. J. Hille

    Goedendag,

    Los van het feit dat de link in het bericht niet goed is: Wat is de reden dat de EPFIA deze registratie niet verplicht heeft gesteld? Dat zou bijvoorbeeld in het geval van het extreem dure medicijn Amfexa als vervanging van dexamfetamine voor ADHD, een veel duidelijker beeld geven hoe de prijs van dit geregistreerde medicijn is opgebouwd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *