KNMP: zorgen over beschikbaarheid geneesmiddelen

By | 13/03/2020

De KNMP maakt zich ernstig zorgen over de beschikbaarheid van geneesmiddelen in Nederland. Dit stelt voorzitter Aris Prins namens alle apothekers in een brief aan VWS. Door de Corona-crisis houdt de KNMP rekening met een ontwrichtend effect. ‘Dit kan grote gevolgen hebben voor de patiënt.’

Aris Prins, voorzitter KNMP

Prins in een toelichting: “Het aantal tekorten verdubbelde in 2019 naar liefst 1492. Ik moet er niet aan denken dat dit aantal verder oploopt. Met wat we nu horen over de situatie in de wereld en de verwachting dat Nederland met haar lage prijsniveau achteraan in de rij staat zodra de productie weer op gang komt, is het tijd voor een deltaplan. We kunnen de patiënten niet in de kou laten staan. Apothekers zijn tot nu toe in staat geweest 99 procent van de tekorten op te lossen, maar het is nu 5 voor 12”.

Voorbereidingsteam

De KNMP pleit voor een werkzaam voorbereidingsteam van experts die een waardevolle bijdrage leveren aan het opvangen van toekomstige tekorten. De KNMP is zeer bereid om in een dergelijk verband deel te nemen.

Tot nu toe heeft het meldpunt van KNMP Farmanco, dat al 15 jaar de tekorten in beeld brengt, nog geen corona-gerelateerde tekorten gesignaleerd. ‘Dit effect zal pas later zichtbaar worden.’

Brief aan VWS

Author: KNMP

De Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie (KNMP) is de beroeps- en brancheorganisatie van apothekers en behartigt zowel de belangen van haar leden als die van de farmacie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *