KNMP verheugd met hulp tegengaan tekorten

By | 26/09/2019

Geneesmiddelentekorten krijgen steeds bredere aandacht en erkenning. Dit stelt de KNMP vast op de Wereld Apothekers Dag. Minister Bruins van VWS trok deze week aan de bel over de verdubbeling van tekorten. Voorzitter Gerben Klein Nulent van de apothekersorganisatie KNMP: “Het is goed dat de minister benadrukt dat het onacceptabel is dat geneesmiddelen in toenemende mate niet bereikbaar zijn voor patiënten”.

De werkgroep geneesmiddelentekorten denkt na over diverse oplossingen met impact. Het verhogen van de voorraden bij fabrikant en groothandel is er een van. Ook pleit de minister voor een Europese aanpak. Bijvoorbeeld om de productie dichterbij mogelijk te maken. Klein Nulent: “We zijn afhankelijk van de productie in verre landen. Dat maakt ons kwetsbaar. Ik ben blij dat de minister ons daarin ondersteunt”.

Het aanleggen van ijzeren voorraden zou een deel van de problematiek oplossen, zo is de verwachting. Klein Nulent: “Apothekers willen niets liever dan dat de patiënt het gewenste geneesmiddel krijgt. Dat is goed voor het werkplezier in de apotheek, vermindert de agressie aan de balie, maakt het vak van apotheker en assistent aantrekkelijker en zorgt er voor dat we optimale farmaceutische zorg kunnen bieden, in plaats van met logistieke problemen bezig te zijn”.

Bruins zei maandag 23 september over dit jaar zelfs een verdubbeling te verwachten op basis van cijfers van het landelijke meldpunt. Eerder al had de KNMP gemeld dat een toename ook over 2019 valt te verwachten. Jaarlijks maken de apothekers de balans op via KNMP Farmanco. In 2018 waren 769 geneesmiddelen niet beschikbaar. Klein Nulent: “Het kost de apothekers veel tijd en moeite elke keer weer een oplossing aan te reiken voor de patiënt. Dat lukt in de meeste gevallen, maar het vraagt veel van de apotheker en zijn team”.

Author: KNMP

De Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie (KNMP) is de beroeps- en brancheorganisatie van apothekers en behartigt zowel de belangen van haar leden als die van de farmacie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *