KNMP steunt gezamenlijk pleidooi voor richtlijngericht voorschrijven

De KNMP roept minister Van Ark (Medische Zorg) op om op basis van beroepsrichtlijnen besparingen op geneesmiddelen te realiseren. Dat staat in een gezamenlijke reactie, met onder meer de koepel van huisartsen, op het uitstel van de herziening van het geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS).

Invoering modernisering

Eerder deze maand besloot het kabinet om de invoering van de modernisering een jaar te verschuiven naar 2023. Samen met andere zorgkoepels vindt de KNMP de impact van het verlagen van vergoedingslimieten te ingrijpend. Daarvoor in de plaats bieden de koepels een bestaand alternatief.

Herziening van het GVS

De herziening van het GVS leidt bij veel patiënten tot hogere bijbetalingen en meer wisselingen van geneesmiddelen. Zorgkoepels zien daar geen heil in. Zij stellen de minister voor om uit te gaan van beroepsrichtlijnen om besparingen te realiseren.

Op basis van medische richtlijnen  op het vlak van voorschrijven kiezen zorgverleners al transparant en onderbouwd bij gelijkwaardige geneesmiddelkeuzen voor goedkopere geneesmiddelenvarianten. Zo zijn verantwoorde besparingen mogelijk met minder administratieve lasten, betere medicatieveiligheid en meer draagvlak.

Meer informatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *