KNMP steunt CBG-onderzoek naar status UAD-geneesmiddelen

By | 17/02/2023

De KNMP steunt het onderzoek van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) naar de indelingsstatus van Uitsluitend Apotheek en Drogist (UAD)-geneesmiddelen zoals NSAID’s, de neussprays en -druppels oxymetazoline, xylometazoline en tramazoline, en het laxeermiddel bisacodyl.

De medicijnautoriteit verricht dit onderzoek op verzoek van het ministerie van VWS en de Tweede Kamer. De Tweede Kamer uitte afgelopen maand veel zorgen over een wetswijziging die ertoe kan leiden dat deze middelen via een ‘drogist op afstand’ mogelijk breder beschikbaar worden gesteld. Een nipte Kamermeerderheid was vóór de wetswijziging: 77 tegenover 73 Kamerzetels. 

Indeling UAD

In een brief aan het CBG vraagt minister Kuipers (VWS) om ‘een actuele zienswijze’ op de indeling van onder meer (sterke) pijnstillers als NSAID’s. “Dit mede in het licht van het maatschappelijk gebruik of misbruik van deze middelen in de afgelopen jaren”, aldus de bewindspersoon.

(Gezondheids)risico’s

Eerder waarschuwde de KNMP, samen met dertien koepels van apothekers, artsen, consumenten en patiënten, voor een bredere beschikbaarheid van deze geneesmiddelen. In een gezamenlijke brief wezen zij op de vervelende bijwerkingen van NSAID-pijnstillers en interacties met andere geneesmiddelen. Als de NSAID’s en andere UAD-geneesmiddelen gemakkelijker op meer plekken worden aangeboden, wordt het voor apotheekteams ingewikkelder om complete medicatiebewaking voor patiënten uit te voeren. Met alle (gezondheids)risico’s van dien. 

Bestuurlijk overleg

Deze maand vindt een bestuurlijk overleg plaats tussen de KNMP en het CBG. Daarin komt de adviesaanvraag ook aan de orde. Minister Kuipers (VWS) heeft aangegeven binnen drie tot zes maanden het CBG-advies over de indelingsstatus van UAD-geneesmiddelen te verwachten.

Author: KNMP

De Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie (KNMP) is de beroeps- en brancheorganisatie van apothekers en behartigt zowel de belangen van haar leden als die van de farmacie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *