KNMP-standpunt: openbare apotheken leveren geen chloroquine en hydroxychloroquine af

By | 31/03/2020

Openbare apotheken moeten geen chloroquine en hydroxychloroquine afleveren. Deze middelen zijn bedoeld voor de behandeling tijdens het verblijf in en na ontslag uit het ziekenhuis van coronapatiënten. Dat is het standpunt van apothekersorganisatie KNMP.

Het KNMP-standpunt ligt in lijn met het bericht van de Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ), waarin zij oordeelt dat ‘huisartsen het reumamedicijn niet preventief voorschrijven moeten tegen besmetting met het coronavirus en apothekers het daarvoor ook niet moeten verstrekken.’ 

Nuancering

Het is wel van belang dat openbare apotheken chloroquine of hydroxychloroquine kunnen blijven afleveren voor gebruik bij reuma en lupus erythematodes. Het gaat hierbij om zo’n 50.000 patiënten in Nederland. 

Contact ziekenhuis

Indien openbaar apotheken vragen over verstrekking van chloroquine of hydroxychloroquine van een coronapatiënt krijgen (bijvoorbeeld nadat deze is ontslagen uit het ziekenhuis en onverhoopt nog geen hydroxychloroquine of chloroquine heeft afgehaald of meegekregen), dan verzoekt de KNMP om contact op te nemen met het betreffende ziekenhuis.

Author: KNMP

De Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie (KNMP) is de beroeps- en brancheorganisatie van apothekers en behartigt zowel de belangen van haar leden als die van de farmacie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *