KNMP spreekt over duurzaamheid en Farmanco op FIP-congres in Brisbane

By | 28/09/2023

Vertegenwoordigers van de KNMP spraken op het FIP-congres over de rol van apothekers in de Green Deal die in Nederland is afgesloten en hoe apothekers met Farmanco oplossingen verzorgen richting patiënten. Tijdens het congres, dat van 24 tot en met 28 september plaatsvindt in Brisbane, is daarnaast de FIP Fellowship Award toegekend aan KNMP-lid Aukje Mantel-Teeuwisse.

Green Deal

KNMP-bestuurslid Nicole Hunfeld sprak op maandag 25 september over de rol van de apothekers in de Green Deal die in Nederland is gesloten. De Green Deal heeft als doel om de impact van de sector op het milieu te verminderen, bijvoorbeeld bij het verlagen van de uitstoot. Hunfeld besprak het verlagen van de ecologische voetafdruk van de farmaceutische sector met voorbeelden en initiatieven uit de praktijk.  

Feyzullah Mermi, openbaar apotheker en werkzaam bij de KNMP, gaf een presentatie over Farmanco en hoe apothekers met Farmanco oplossingen verzorgen richting patiënten. Farmanco houdt al sinds 2004 geneesmiddeltekorten bij in Nederland, en biedt informatie over de oorzaak en duur van een tekort en de mogelijke oplossingen, zoals substitutie, een farmaceutisch alternatief, import of bereiding. Aansluitend nam KNMP-voorzitter Aris Prins deel aan een panel waarin hij de rol van de apotheker in het verbeteren van de beschikbaarheid van geneesmiddelen belichtte. 

In een andere sessie met als titel “Accelerating towards 2030: Workforce transformation for better health” leidde Ka-Chun Cheung, apotheker en manager Bestuurszaken bij de KNMP, een paneldiscussie. Dit panel ging over welke ontwikkelingen er zijn om goede farmaceutische zorg te leveren aan patiënten en hoe de technologie hierin de apotheker kan ondersteunen.  

Op het FIP-congres zijn verschillende statements vastgesteld. De KNMP werkte mee aan een tweetal statements, over medicijninformatie en duurzaamheid, die zijn te vinden op de website:  

  • Strategic development of Medicines Information for the benefit of patients and users of medicines; 
  • Environmental sustainability within pharmacy: A guide to mitigation and adaptation. 

Fellowship Award

Tijdens de openingsceremonie op zondag 24 september is KNMP-lid prof. dr. Aukje Mantel-Teeuwisse de FIP Fellowship Award toegekend voor haar internationaal sterk leiderschap en bijdragen aan de vooruitgang van de farmacie.  

Aukje Mantel-Teeuwisse is opgeleid als apotheker aan de Universiteit Utrecht. Ze is sinds 1 juli 2014 directeur van de School of Pharmacy en daarnaast onder meer Managing Director van het Collaborating Centre for Pharmaceutical Policy and Regulation van de WHO. In februari 2018 is zij benoemd tot hoogleraar Farmacie en Internationaal Gezondheidsbeleid aan de Universiteit Utrecht. Daarnaast is Mantel-Teeuwisse sinds 2021 lid van het uitvoerend comtié van FIP Academic Section voor een periode van vier jaar, en is ze actief in de FIP Technology Forum.  

Het jaarlijkse wereldcongres voor farmacie en farmaceutische wetenschappen vindt dit jaar plaats in Brisbane in Australië en duurt nog tot 28 september. Het thema van het 81ste FIP-congres is “Pharmacy building a sustainable future for healthcare – Aligning goals to 2030”.  

Author: KNMP

De Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie (KNMP) is de beroeps- en brancheorganisatie van apothekers en behartigt zowel de belangen van haar leden als die van de farmacie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *