KNMP pleit voor vergoeding euthanatica

Op 1 juli  is in het dagblad De Pers een artikel verschenen over de vergoeding van euthanatica. Het artikele, genaamd “Nu dood, morgen afrekenen” gaat in op de lastige situatie die er bestaat over de vergoeding van euthanasiemiddelen. Op dit moment worden deze middelen niet vergoed uit de basisverzekering. De KNMP pleit er samen met de KNMG voor dat het College voor de Zorgverzekeringen (CVZ) een uitspraak doet over de vergoeding van deze middelen.

Apothekers betalen nu vaak de rekening van euthanatica. De kosten zijn veelal niet hoger dan ongeveer 40 euro. Maar het is onjuist dat de apotheker deze kosten moet betalen. De reden dat apothekers, en soms ook artsen, deze middelen betalen, is dat het onwenselijk is om de patiënt of de nabestaande(n) te laten betalen.

Normaal gesproken neemt het CVZ een besluit om een middel te vergoeden indien het middel doelmatig en effectief is. Aan beide criteria wordt in dit geval voldaan. De KNMP en KNMG pleiten er dan ook voor dat euthanaticamiddelen volledig te laten vergoeden uit het basispakket.

In Nederland is thiopental (Pentothal) het voorkeursmiddel voor inductie van coma bij euthanasie. Het middel is echter geregistreerd om patiënten kunstmatig in coma te houden. Tot op heden wordt het middel niet vergoed bij euthanasie, omdat Penthotal niet is geregistreerd voor coma inductie bij euthanasie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *