KNMP persbericht: Opnieuw dode door doseerfout methotrexaat

Er is opnieuw een dode gevallen als gevolg van een doseerfout met het middel methotrexaat. De KNMP betreurt dit ten zeerste en betuigt haar medeleven met de nabestaanden. Het is nu aan de Inspectie voor de Gezondheidszorg om de exacte toedracht van de fout te onderzoeken.

Door verschillende oorzaken hebben er sinds 2007 dertien ongevallen plaatsgevonden met methotrexaat, waarvan zes met dodelijke afloop. De meeste problemen zijn ontstaan door verwisseling van eenmaal per week met eenmaal per dag. De KNMP heeft eerder het initiatief genomen om in overleg met andere koepels van zorgverleners en het CBG adviezen op te stellen en maatregelen te nemen om de kans op doseerfouten met het medicijn methotrexaat uit te sluiten. Desondanks is het bij een Utrechtse vrouw van 57 jaar alsnog fout gegaan, waardoor zij in het ziekenhuis is overleden.

De KNMP pleit voor het opnemen van de reden van voorschijven op het recept als een extra maatregel om fouten te voorkomen. Hierover bestaat echter nog geen overeenstemming met andere partijen. Artsen schrijven methotrexaat vooral voor bij reumatoïde artritis en de huidaandoening psoriasis in een dosering van eenmaal per week. Daarnaast wordt het soms ook bij kanker voorgeschreven in een dosering van eenmaal per dag. Wanneer artsen bij het voorschrijven van methotrexaat voortaan de reden van voorschrijven, bijvoorbeeld reuma, op het recept vermelden, zal dit ernstige doseerfouten voorkomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *