KNMP oneens met besluit kabinet over vitaminen uit basispakket

De KNMP is het oneens met het besluit van het kabinet om het advies van het Zorginstituut Nederland (ZIN) over vitaminen, mineralen en paracetamol te volgen. Door de maatregel verdwijnt een aantal producten per 1 januari 2019 uit het basispakket. Voorzitter Gerben Klein Nulent van de apothekersorganisatie: ‘Een kwetsbare groep patiënten wordt hiervan de dupe. Dit is slecht voor de volksgezondheid en qua besparing is het een kwestie van penny wise, pound foolish.’

Samen met het Reumafonds en seniorenorganisatie KBO-PCOB heeft de KNMP in het afgelopen jaar geageerd tegen het advies van het ZIN. De patiëntenorganisatie heeft in een persbericht de beslissing nog eens bekritiseerd. De Tweede Kamer besluit op 27 juni over de samenstelling van het basispakket en de pakketbrief die vandaag via het ministerie van VWS is gepubliceerd.

De KNMP heeft eerder onder meer in twee brieven aan de Tweede Kamer zorginhoudelijke argumenten op een rij gezet waarom het advies van het ZIN ongewenst en onzorgvuldig is. De KNMP constateert bovendien dat het advies haaks staat op het regeerakkoord, waarin het kabinet stelling neemt tegen een stapeling van eigen betalingen in de zorg. Ook wijzen apothekers en patiënten op risico’s voor substitutie, veilig geneesmiddelgebruik voor polyfarmaciepatiënten, zorgmijding en therapietrouw.

Het pakketadvies van het ZIN staat al langere tijd op de politieke agenda. De nu voorliggende maatregel is eerder een jaar uitgesteld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *