KNMP is positief over uitbreiding van Transparantieregister Zorg

By | 25/04/2016

De KNMP is positief over de uitbreiding van het Transparantieregister Zorg. Hierdoor ontstaat nog meer inzicht in de relaties tussen farmaceutische bedrijven, zorgaanbieders en patiëntenorganisaties. En dat is een goede zaak, vindt de KNMP. “Samenwerkingsverbanden tussen professionele beroepsbeoefenaren en geneesmiddelenleveranciers kunnen absoluut meerwaarde hebben”, stelt voorzitter Gerben Klein Nulent van de KNMP, “maar openheid van zaken daarover is van belang”.

Uit cijfers van de Stichting Transparantieregister Zorg blijkt dat het in 2015 gaat om 14.000 relaties waarbij artsen, apothekers, verpleegkundigen, ziekenhuizen en wetenschappelijke verenigingen samenwerken met leveranciers van geneesmiddelen. Het register is sinds vorig jaar uitgebreid met financiële relaties die bedrijven hebben met patiëntenorganisaties en met betaalde samenwerkingen die leveranciers van implantaten in de cardiologie en orthopedie hebben met zorgverleners. Voorbeelden zijn adviesdiensten door artsen, het optreden als spreker, het schrijven van een wetenschappelijk artikel voor een bedrijf of bijdragen van de industrie aan nascholingsactiviteiten of medische congressen.

De waarde van alle financiële relaties bedraagt in 2015 51,6 miljoen euro. 8,6 miljoen heeft betrekking op relaties tussen bedrijven en de individuele zorgaanbieders. Cijfers per discipline zijn volgens de Stichting Transparantieregister Zorg met de huidige vorm van registreren niet te achterhalen, maar van de apothekers is bekend dat ze voor een klein deel verantwoordelijk zijn. Er loopt volgens een woordvoerder van de stichting een aantal projecten met apotheken op het terrein van therapietrouw. ‘Dat is een mooi voorbeeld van een nuttig project’, zegt Klein Nulent. ‘Maar ook hier is transparantie een groot goed.’

De KNMP is met de KNMG, NVZ, NFU, V&VN en KNMvD een van de aangesloten koepelorganisaties vanuit de zorgverlening. Ondermeer Nefarma en Bogin leveren vanuit de industrie financiële cijfers aan.

Author: KNMP

De Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie (KNMP) is de beroeps- en brancheorganisatie van apothekers en behartigt zowel de belangen van haar leden als die van de farmacie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *