KNMP bezorgd over bijbetaling voor Amfexa

By | 13/04/2016

De KNMP is bezorgd over de bijbetaling die ADHD-patiënten per 1 mei 2016 moeten doen voor het gebruik van het nieuwe handelspreparaat Amfexa 5 mg.

De apothekersorganisatie reageert hiermee op een mededeling van fabrikant Eurocept, dat Amfexa 5 mg deels vergoed wordt en dat bijbetaling door de patiënt is vereist. Voorheen werd het middel als apotheekbereiding geleverd. Het nieuwe middel is drie keer zo duur. “Het gaat om kwetsbare patiënten die soms wel 75 euro per maand moeten bijbetalen”, stelt KNMP-voorzitter Gerben Klein Nulent. “Dat is een groot probleem”.

Amfexa 5 mg is sinds 1 maart op de markt, waardoor de apotheekbereiding dexamfetamine 5 mg niet meer geleverd mocht worden. Omdat het ministerie van VWS per 1 maart nog geen besluit had genomen over de vergoedingsstatus van Amfexa 5 mg, maakte de fabrikant Eurocept geen bezwaar indien de apotheekbereiding dexamfetamine 5 mg tijdelijk tot 16 april verstrekt zou worden. Deze termijn is na overleg met betrokken partijen verlengd tot 1 mei. Daarna mag alleen nog maar het geregistreerde geneesmiddel Amfexa over de toonbank.

In Nederland gebruiken circa 30.000 mensen het geneesmiddel tegen ADHD. De apotheekbereiding dexamfetamine 5 mg werd steeds volledig vergoed vanuit het basispakket. Voor het drie keer duurdere Amfexa 5 mg geldt dat de gemiddelde patiënt fors moet bijbetalen. Bij een gemiddeld gebruik van 15 tot 20 mg per dag, komt dat neer op 75 euro per maand. “Dit is voor de patiënt zeer te betreuren”, zegt Klein Nulent. “Als apothekers staan wij in zo’n geval machteloos. Maar we krijgen hierover aan de balie ongetwijfeld ontredderde patiënten”.

Voor Klein Nulent is deze casus niet nieuw. “Het komt vaker voor dat fabrikanten opmerken dat een apotheekbereiding het goed doet. Door deze te introduceren als een nieuw geneesmiddel veroveren ze vervolgens de markt. Hier zijn meer voorbeelden van, zoals Tecfidera, een middel voor multipele sclerose. De patiënt is steeds de dupe, want er volgt in de regel een forse bijbetaling”.

Author: KNMP

De Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie (KNMP) is de beroeps- en brancheorganisatie van apothekers en behartigt zowel de belangen van haar leden als die van de farmacie.

2 thoughts on “KNMP bezorgd over bijbetaling voor Amfexa

  1. Linda

    Mijn zoon heeft ADHD en mijn dochter ADD en ikzelf heb ook ADHD en wij gebruiken hiervoor medicatie. Als ik alle berichten lees en een snelle rekensom maak komt het erop neer dat ik maandelijks rond de € 300 voor medicatie kan gaan betalen. Nooit gedacht dat ik als werkende moeder in een welvarend land als Nederland de keuze zou moeten maken tussen medicijnen voor mijn Kinderen of eten. Ik begrijp niet dat dit zomaar kan en ben zeer bang voor de gevolgen hiervan op mijn kinderen, het gaat net zo goed met ze.

  2. Rob van Wijngaarden.

    Gisteren zelf moeten ondervinden dat apotheker en zorgverzekeraar wel aan zichzelf hebben gedacht maar niet aan patiënten die Amfexa i.p.v. Dexamfetamine moeten gaan gebruiken.Of ik op de hoogte was van de nieuwe regeling vanaf 16 April?Nee dus..ik ben niet op de hoogte gesteld door apotheek en zorgverzekeraar.Nu moet ik 35 euro p.w. zelf betalen ruim 140 euro p.m!! voor mij is dat echt niet te doen en ik hou mijn hart ook vast wat er allemaal met mij kan gebeuren nu ik plotseling moet stoppen met dit geneesmiddel omdat de apotheek op een paar dagen na niets meer in voorraad zegt te hebben.Wat een prachtig land is Nederland en wat een fijne zorg hebben we hier toch…..Ik vind dit schandalig daar ga ik met mijn goede gedrag en wat nu?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *