KNMG steunt maatregel huisartsen om dure recepten terug te verwijzen

De KNMG steunt de oproep van de LHV aan haar leden om geen herhaalrecepten meer voor te schrijven voor vier dure geneesmiddelen die in ziekenhuizen worden verstrekt. Dit beleid, dat de LHV in januari heeft uitgezet, werd vorige week door de Ledenraad van de LHV bevestigd.

Next best
Huisartsen schrijven gemiddeld al doelmatig voor, maar omdat de meeste dure middelen binnen het ziekenhuis worden verstrekt, wordt de huisarts vaak geconfronteerd met verzoeken om herhaalrecepten voor dure middelen. Zo lang dat probleem niet binnen de ziekenhuizen wordt opgelost, is deze maatregel van de huisartsen ‘next best’.

De huisartsen gaan daarnaast zelf hun voorschrijfgedrag optimaliseren, dus nog doelmatiger maken onder het motto ‘goedkoop als het kan, duur als het niet anders kan’.

Dure middelen
De KNMG vindt dat de ziekenhuizen en de medisch specialistische sector maatregelen moeten nemen om doelmatiger geneesmiddelen te verstrekken dan wel voor te schrijven. Het afschaffen van de kortingen waarmee de farmaceutische industrie dure middelen aan ziekenhuizen aanbiedt of deze kortingen onder het regime van de code geneesmiddelenreclame brengen, zou een stap in de goede richting zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *