Klinisch bewijs lange termijn effectiviteit GRAZAX

By | 23/07/2014

Tijdens het recent gehouden European Academy of Allergy and Clinical Immunology (EAACI)-congres, dat dit jaar plaats vond in Kopenhagen, presenteerden vooraanstaande Europese behandelaars en wetenschappers op het gebied van allergie en luchtwegaandoeningen uitkomsten van de behandeling van graspollenallergie met de SLIT-tablet GRAZAX®.

Er werd meer dan 10 jaar klinisch bewijs voor GRAZAX® getoond als een goed verdragen en effectieve behandeling met een aanhoudend langetermijneffect voor graspollenallergie bij meer dan 14.000 patienten.

De gepresenteerde gegevens laten zien dat de ALK -tablet, GRAZAX®, een effectieve behandeloptie is voor patiënten met klinisch relevante symptomen voor alle veelvoorkomende grassoorten. Ook toonden indirecte vergelijkingen aan dat gras-SLIT-tabletten (sublinguale immunotherapie) en gras-SCIT (subcutane immunotherapie) even werkzaam zijn, waarbij SLIT-tabletten het voordeel hebben dat ze minder beperkend en gebruiksvriendelijker zijn voor de patient dan SCIT. Er is namelijk geen maandelijks ziekenhuis- of huisartsbezoek nodig; de tabletten kunnen gewoon thuis worden ingenomen.

De gepresenteerde gegevens ondersteunen verder dat de eenmaaldaags, snelsmeltende GRAZAX®- tabletten een aangetoond aanhoudend langetermijneffect hebben gedurende 3 jaar behandeling en 2 jaar na de behandeling. Dit maakt het middel tot de enige grasallergie-immunotherapietablet met een gunstige invloed op het natuurlijke beloop van de aandoening en een geregistreerde indicatie voor de behandeling van graspollengeïndiceerde allergische rhinitis en conjunctivitis bij volwassenen en kinderen.

“Vergeleken met andere therapieën, heeft GRAZAX® een gunstig risico-voordeelprofiel laten zien zowel bij kinderen als volwassenen, “ zegt prof. Ronald Dahl van het Odense University Hospital in Denemarken. “Gezien de resultaten voor wat betreft de bewezen werkzaamheid, verdraagbaarheid en therapietrouw van GRAZAX®, moedig ik alle allergiespecialisten aan de vraag te stellen: ‘Gaan we nu dit klinische bewijs ook vertalen in klinische praktijk?’ bij de behandeling van patiënten met graspollenallergie.”

Vergeleken met andere immunotherapievormen, zijn gras SLIT-tabletten de enige categorie waarvoor een krachtige klinisch meerwaarde bij kinderen is aangetoond. De klinische meerwaarde van SLIT-tabletten voor kinderen is vergelijkbaar met die voor volwassenen na 1 jaar behandeling. De resultaten lieten eveneens zien dat het veiligheidsprofiel en de snelsmeltende formule, GRAZAX® met name geschikt maken voor gebruik in de pediatrische populatie met een leeftijd van 5 tot 18 jaar.

Tijdens het symposium werden tevens klinische gegevens gepresenteerd, specifiek over werkzaamheid, therapietrouw en gunstig tolerabiliteitsprofiel ondere andere bij patiënten met allergische rhinitis in combinatie met gecontroleerd (mild-matig) astma. Aanvullend gingen de aanwezige specialisten op het congres in discussie over geschikte kandidaat-patiënten voor GRAZAX® -tabletten om zo effectief mogelijk graspollenallergische rhinitis te behandelen.

Over GRAZAX®
GRAZAX® is allergie immunotherapie in tabletvorm, welke wordt ingezet bij een graspollenallergie. GRAZAX® is sinds 2006 geregistreerd in Nederland en is geschikt voor volwassenen en kinderen vanaf 5 jaar met klinisch relevante klachten van een graspollenallergie.

Over allergie immunotherapie
Allergie immunotherapie, ook wel hyposensibilisatie genoemd, is een behandeling, waarbij door middel van het toedienen van datgene waar iemand allergisch voor is via een dagelijkse tablet of maandelijkse injectie, geprobeerd wordt iemand minder gevoelig te maken voor deze prikkels. Bijvoorbeeld als iemand allergisch is voor graspollen, wordt een extract van graspollen regelmatig door middel van een tablet of injectie toegediend. Immunotherapie pakt de allergie bij de oorzaak aan en heeft een gunstige invloed op het natuurlijke beloop van de ziekte. De behandeling heeft niet alleen effect op de allergieklachten zoals loopneus, jeukende en/of tranende ogen en niezen (vroege allergische reactie), maar heeft ook effect op de late allergische reactie waarbij ontstekingscellen betrokken zijn die klachten veroorzaken zoals een verstopte neus, hoesten, piepende ademhaling (astma/bronchitis) die gepaard kan gaan met een gevoel van benauwdheid.

Author: ALK

ALK is een op research gebaseerde innovatieve bio-farmaceutische onderneming en is wereldwijd marktleider op het gebied van specifieke immunotherapie. Sinds haar oprichting in 1923, heeft ALK een schat aan ervaring en kennis opgebouwd op het gebied van de diagnostiek en behandeling van allergieën. De immunotherapieproducten die door ALK worden ontwikkeld en gefabriceerd richten zich op de onderliggende oorzaak van allergie. Het lange termijn effect - een significante vermindering van allergische klachten en het voorkomen van een verdere progressie van de ziekte - staat hierbij centraal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *