Kandidaat taaislijmziektemedicijn GLPG1837 toont positieve Fase 1 resultaten

By | 09/10/2015

Galapagos presenteert vrijdag 9 oktober 2015 Fase 1 resultaten van GLPG1837 op de North American Cystic Fibrosis Conference (NACFC) in Phoenix, Verenigde Staten.

Uit de data van de studie blijkt dat GLPG1837, een zogenoemde potentiator, goed wordt verdragen en over gunstige medicijneigenschappen beschikt. GLPG1837 is een kandidaat-medicijn voor de behandeling van de Klasse III taaislijmziekte-mutatie.

Het is de verwachting dat GLPG1837 gecombineerd wordt met twee andere Galapagos kandidaat taaislijmziektemedicijnen, om zo tot een mogelijke drievoudige combinatietherapie te komen voor patiënten met de Klasse II mutatie, de grootste groep patiënten met deze ziekte.

Galapagos heeft een dubbelblinde, placebo-gecontroleerde studie uitgevoerd met zowel enkel- als meervoudige doses van GLPG1837 bij gezonde vrijwilligers in België. Een groep kreeg een enkele, oplopende orale dosis van 30 tot 2000 mg, de andere groep kreeg meervoudige doses vanaf 125 mg, oplopend tot 800 mg, twee keer per dag, gedurende een periode van 14 dagen.

GLPG1837 blijkt in deze studie bij alle verschillende doseringen tot 2000 mg eenmaal daags en 800 mg tweemaal daags gedurende 14 dagen in het algemeen veilig te zijn en goed te worden verdragen. Er werden geen klinisch relevante negatieve effecten gevonden, noch in ECG, noch met betrekking tot vitale functies, noch in het bloedbeeld. Negatieve bijwerkingen waren zeldzaam; de meest voorkomende waren hoofdpijn en vermoeidheid.

Ook de algemene medicijn-eigenschappen van GLPG1837 bleken gunstig. Het middel werd snel opgenomen, met een verwijdering uit het bloed in 6 tot 15 uur. De opname van GLPG1837 in het lichaam werd verbeterd met voedselinname. Tijdens de tweede dosering werd een constante bloedspiegel van het medicijn bereikt.

Galapagos gaat ervan uit dat de resultaten van deze Fase 1 studie een snelle voortgang ondersteunen naar Fase 2 in taaislijmziektepatiënten met de Klasse III mutatie. De verwachting is dat deze Fase 2 nog voor eind 2015 van start gaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *