Kamervragen over geneesmiddelentekorten en preferentiebeleid

Het Tweede Kamerlid Judith Tielen (VVD) heeft Kamervragen gesteld naar aanleiding van cijfers van KNMP Farmanco over de geneesmiddelentekorten. Het VVD-Kamerlid wil weten welke invloed het preferentiebeleid van zorgverzekeraars op de tekorten heeft. Ook wil het Kamerlid van minister Kuipers (VWS) horen hoe ervoor wordt gezorgd dat dit voorkeursbeleid geen verstorend effect heeft. Kamervragen worden doorgaans binnen drie weken door de minister beantwoord. 

Kamervragen

In haar set schriftelijke vragen is VVD-Kamerlid Tielen verder benieuwd naar een laatste stand van zaken van de aanleg van voorraden geneesmiddelen, de leveringszekerheidcijfers van leveranciers en het stimuleren van geneesmiddelenproductie in Nederland. Voorts wil het Kamerlid weten of minister Kuipers een aanjagersrol voor zich ziet in een Europese aanpak. De KNMP pleit in Nederland voor het aanleggen van veiligheidsvoorraden, moderniseren van het inkoopbeleid (meer leveranciers per voorkeursmiddel), kostendekkend maken van apotheekbereidingen en produceren bij huis. 

KNMP Farmanco

Eerder deze maand presenteerde KNMP Farmanco de cijfers van de geneesmiddelentekorten over 2022. Die waren gestegen naar een recordhoogte: een aantal van 1514 in het afgelopen jaar, tegenover 1007 in 2021. In de media wordt veel aandacht geschonken aan de dagelijkse last die apothekers en hun patiënten van tekorten ondervinden. Naast dat het NOS Journaal ermee opende, werd het onderwerp afgelopen week uitgebreid uitgelicht door Nieuwsuur en Kassa.  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *