Jaarlijks onderzoek bijwerkingen griepprik

By | 21/10/2015

In oktober en november vinden de jaarlijkse griepvaccinaties plaats. Bij Lareb kunnen bijwerkingen gemeld worden van geneesmiddelen en vaccins, zoals het griepvaccin. Bijwerkingencentrum Lareb doet, zoals elk seizoen, ook nu aanvullend onderzoek naar bijwerkingen na de griepprik.

Vaccins worden voor toediening uitgebreid onderzocht. Toch treden er soms onbekende bijwerkingen op. Ook is meestal niet bekend hoe vaak of juist bij wie bepaalde bijwerkingen voorkomen. Daarom onderzoekt Lareb het verloop van bijwerkingen gedurende een periode na de vaccinatie met behulp van Lareb Intensive Monitoring (LIM).

Huisartsen vragen patiënten na de griepprik om mee te doen met het onderzoek. Patiënten krijgen een flyer waar meer informatie in staat over het onderzoek. De patiënten die meedoen krijgen een aantal keer een vragenlijst per e-mail over het al dan niet optreden van bijwerkingen.

Dit jaar nodigen 100 huisartsenpraktijken hun patiënten uit om nemen deel aan het onderzoek. Door dit onderzoek uit te voeren, kan de veiligheid van het griepvaccin beter bewaakt worden.

Meer informatie: www.bijwerkinggriepprik.nl

Author: Lareb

Lareb, het Nederlands Bijwerkingencentrum, is het Nederlandse kenniscentrum op het gebied van geneesmiddelenveiligheid. Elke melding van een bijwerking van een geneesmiddel of vaccin wordt zorgvuldig geanalyseerd en komt terecht op één centraal verzamelpunt: onze databank. Zo bewaakt Lareb de veiligheid van geneesmiddelen en vaccins in heel Nederland.

One thought on “Jaarlijks onderzoek bijwerkingen griepprik

  1. Marie-José Scheerder

    Ik wilde meedoen met het onderzoek naar de bijwerkingen van de griepprik, maar het invullen van alle medicatie weerhield mij. Op zich logisch dat dit moet, maar wellicht is het handig om de medicatie wat makkelijker als pop-up naar voren te laten komen bij het intikken van een paar letters. Ze komen er niet altijd uit of de soortnaam staat weer anders of de dosering klopt niet met de soortnaam.
    Dit gaat mij geen 5 minuten meer kosten. Dit weerhoudt mij ook om bijwerkingen te melden van andere medicijnen. Al met al een gebruiksvriendelijker invoering van medicatie. Geen probleem denk ik voor mensen die een of twee medicijnen gebruiken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *