IVM zet activiteiten voort van Biosimilars Nederland

De Initiatiefgroep Biosimilars Nederland (IBN) wordt vanwege gebrek aan middelen opgeheven. Het Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVM) neemt vanaf 1 januari 2024 het gedachtengoed en de kennis over en zet het beheer van de website en de uitgave van de nieuwsbrief voort.

Biosimilars

Biosimilars zijn versies van het originele biologische medicijn die na aflopen van het patent en goedkeuring door de European Medicines Agency (EMA) verkocht mogen worden. De afgelopen tien jaar zijn er veel patenten afgelopen en kwam er concurrentie door biosimilars. Daardoor zijn honderden miljoenen euro’s in de zorg bespaard, konden mensen eerder en in grotere aantallen worden behandeld met een biologisch medicijn en was er financiële ruimte voor innovaties. Biosimilars hebben daarmee bijgedragen aan het toegankelijk en betaalbaar houden van de zorg.

Initiatiefgroep Biosimilars Nederland

In 2022 liep de financiële steun aan IBN af. En daarmee komt er een einde aan de bestaansmogelijkheid van IBN en haar activiteiten. Het bestuur heeft besloten haar taken neer te leggen en IBN op te heffen. Jammer want door hoge ontwikkelkosten en lage prijzen is de verwachting dat voor biologische medicijnen – die wereldwijd minder dan 500 miljoen dollar per jaar omzetten –  er in 9 van de 10 gevallen geen biosimilar komt. Dus 90% van de biologische medicijnen krijgt geen concurrentie als het patent afloopt. En daardoor kan het dure originele biologische medicijn een hoge prijs blijven vragen. De betaalbaarheid en toegankelijkheid van biologische medicijnen komt daarmee onder druk te staan. En dat is zorgelijk.

Instituut Verantwoord Medicijngebruik

Het IVM, dat net als IBN betaalbaarheid van het medicijnengebruik als één van haar doelstellingen heeft, neemt daarom de activiteiten van IBN over en blijft zich inzetten voor biosimilars. Dat doet het IVM door beleid en wetenschap over biologische medicijnen en biosimilars te vertalen naar praktische handvatten voor iedereen die in de dagelijkse praktijk ermee te maken heeft.

Meer informatie

Author: Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik

Het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik heeft een breed pakket van producten en diensten voor zorginstellingen, zorgverleners, zorgverzekeraars en bedrijven, overheden, patiënten-, belangen-, en beroepsorganisaties. Producten en diensten waarmee we onze missie proberen te volbrengen: zorgen voor een goed, veilig, en betaalbaar medicijngebruik in Nederland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *