Inventarisatie knelpunten hik, jeuk en zweten in de palliatieve fase voor herziening richtlijnen

By | 26/10/2020

Het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) inventariseert knelpunten bij de zorg voor patiënten in de palliatieve fase met hik, jeuk en zweten voor een herziening van de richtlijnen.

Enquête

Apothekers kunnen in een enquête aangeven welke knelpunten zij ervaren bij het verlenen van deze zorg. Het invullen van de enquête kan tot uiterlijk 30 oktober en neemt maximaal 10 minuten in beslag.

Palliatieve fase

Van de patiënten met kanker in de palliatieve fase heeft 7% last van (chronische) hik, 10% van jeuk en 14% tot 28% van overmatig zweten. Deze klachten kunnen een enorme impact hebben op patiënten en hun naasten.

Zorgrichtlijnen Hik

Het IKNL herziet momenteel de palliatieve zorgrichtlijnen Hik (2009), Jeuk (2010) en Zweten (2008). De belangrijkste knelpunten uit de inventarisatie worden in de richtlijnen uitgewerkt.

De werkgroep die verantwoordelijk is voor de herziening van de drie richtlijnen bestaat uit een apotheker, verpleegkundigen, huisartsen, dermatologen en maagdarmleverartsen.

Enquête invullen

Author: KNMP

De Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie (KNMP) is de beroeps- en brancheorganisatie van apothekers en behartigt zowel de belangen van haar leden als die van de farmacie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *