Introductie zelftest in Nederland past goed bij de apotheek

By | 01/04/2021

De introductie van de corona zelftest in Nederland past uitstekend bij de apotheek. Dit stelt voorzitter Aris Prins van de apothekersorganisatie KNMP.

Aris Prins: “Een goede begeleiding is van belang voor de gebruikers. Apothekers kennen dit soort testen en hebben met hun teams ervaring in het overbrengen van informatie en advies. Het is prettig dat de leverancier dit herkent en nu exclusief voor de apotheken kiest qua distributie”.

Hugo de Jonge haalt eerste coronazelftest op bij apotheek Statenkwartier.

Eerste zelftest

Minister De Jonge (VWS) schafte woensdagochtend symbolisch de eerste zelftest aan bij apotheek Statenkwartier in Den Haag.

Minister De Jonge: “Door de test naar de mensen te brengen in plaats van de mensen naar de test kunnen we het virus nog sneller de pas afsnijden. Met zelftesten vergroten we de veiligheid in het contact tussen de mensen, al is het geen vrijbrief om alle coronaregels maar los te laten. Mooi dat de eerste zelftesten nu beschikbaar zijn in de apotheken”.

KNMP-voorzitter Prins is het daarmee eens. “Het is voor ons van maatschappelijk belang onze bijdrage te leveren in de strijd tegen het virus. Dat doen apothekers sinds het begin van de coronacrisis al op allerlei plekken, in het ziekenhuis, in de wijken, in de industrie en bij overheidsinstanties. We leveren nu ook een actieve bijdrage in het vaccinatieproces. De verstrekking van de zelftest is daar een logisch vervolg op”.

Antigeen sneltest

De geïntroduceerde antigeen sneltest van fabrikant Roche ‘Sars-CoV-2 Rapid Antigen Test Nasal’ wordt afgenomen vóór in de neus, in plaats van in de diepe neusholte, wat een meer gemakkelijke en snellere testprocedure oplevert.

Het ministerie van VWS verleende vorige week een ontheffing om deze test op de Nederlandse markt te brengen. ‘Apothekers zijn de juiste zorgprofessionals om zorgvuldige voorlichting te geven aan particulieren omtrent correct gebruik van zelftesten.’

Author: KNMP

De Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie (KNMP) is de beroeps- en brancheorganisatie van apothekers en behartigt zowel de belangen van haar leden als die van de farmacie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *