Inspectie verbiedt medicijn tegen vet

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft het medicijn Lipostabill verboden, zo heeft ze vandaag bekendgemaakt. Het middel wordt vaak gebruikt bij injecties in de heupen om daar vet te laten verdwijnen. Volgens een woordvoerster circuleert het middel vooral bij cosmetische klinieken.

De injecties kunnen gevaarlijk zijn. Gebruikers lopen bijvoorbeeld kans op zogenoemde weefseldood. Rond de plek waar de injectie is gegeven, ontstaat dan littekenweefsel.

De inspectie kondigt aan voortaan op te treden tegen artsen en apothekers die het middel gebruiken of verkopen. Afhankelijk van de schade die ze hebben aangericht bij hun patiënt of cliënt kunnen ze een boete krijgen of zelfs hun medische bevoegdheid verliezen.

Nederland
Lipostabill is niet in Nederland geregistreerd, maar in Duitsland wel. Volgens de inspectie was er onduidelijkheid over de vraag of het middel in Nederland gebruikt mocht worden. De IGZ kreeg in 2008 twee meldingen binnen over patiënten die ernstige schade hadden overgehouden aan de behandeling met het middel. Volgens de woordvoerster kostte het vrij veel tijd om een verband te vinden tussen het medicijn en de littekens. Toen dat vaststond, heeft de inspectie volgens haar tot het verbod besloten.