Inspectie geeft tips aan zorgverleners over COVID-19-vaccinatie

By | 22/02/2021

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) heeft een informatieblad uitgebracht over de COVID-19-vaccinatie. Hierin staan tips en aanbevelingen voor zorgverleners, onder wie apothekers, om het proces van het vervoer, ompakken en toediening gereedmaken van vaccins nog beter te laten verlopen.

Deze komen voort uit bezoeken die de Inspectie uitvoert. Volgens de inspectie is er sprake van ‘professionele doorontwikkeling’. De factsheet van de IGJ wordt om de paar weken bijgewerkt.

Professionele doorontwikkeling

In het informatieblad vraagt de Inspectie aandacht voor onder meer het zwenken voor en na het toevoegen van het oplosmiddel, de afstanden vanuit de ROAZ-apotheek naar de instellingen en het retour sturen van vaccins naar de ziekenhuisapothekers.

Ook wordt erop gewezen dat de uitvoeringsrichtlijn van het RIVM regelmatig wordt aangepast. ‘Pas de instructies die op de werkvloer aanwezig zijn steeds aan volgens de meest recente versie’, aldus de IGJ.

Deze uitvoeringsrichtlijn wordt tevens doorgezet op de website van de KNMP. Op de pagina ‘vragen en antwoorden over COVID-19-vaccins’ (enkel voor KNMP-leden) zijn tevens een draaiboek van de NVZA en aandachtspunten vanuit de KNMP te vinden.

Sinds de start van het vaccinatieproces hebben apothekers bijgedragen aan het ompakken, vervoeren en het toediening gereedmaken van de vaccins. De Inspectie geeft aan onder de indruk te zijn van de uitvoering van de COVID-19-vaccinatie.  

Het is heel positief dat de expertise uit de apotheken breed ingezet wordt in de hele vaccinatiecampagne”, schrijft de IGJ in haar verslag.

De Inspectie moedigt zorgaanbieders aan dat zij hun ervaringen en leerpunten delen tussen de verschillende vaccinatie-locaties.

Author: KNMP

De Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie (KNMP) is de beroeps- en brancheorganisatie van apothekers en behartigt zowel de belangen van haar leden als die van de farmacie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *