IJsselland Ziekenhuis opent toekomstgerichte apotheek

IJsselland Ziekenhuis opent toekomstgerichte apotheekDe apothekers van het IJsselland Ziekenhuis in Capelle aan den IJssel zijn blij met hun gloednieuwe onderkomen. Het is een overzichtelijke lichte ruimte op de eerste etage van het ziekenhuis. De nieuwe indeling van de apotheek sluit perfect aan op de nieuwe werkwijze van de apotheek waarbij het accent meer ligt op werkzaamheden als medicatiebewaking.

De oude locatie op de begane grond was flink verouderd en voldeed niet meer aan de eisen van de IGZ (Inspectie Gezondheidszorg). Ruimtes werden niet meer gebruikt waarvoor ze ooit waren ingericht. De apotheek is verantwoordelijk voor de farmaceutische zorg in het ziekenhuis en zo’n tien aangesloten verpleeghuizen. De taken van de apotheek zijn in de loop van de jaren veranderd.

‘Toen we hier introkken, maakten we nog 100.000 infusen en honderdduizenden ampullen op jaarbasis’, vertelt Peter van der Zee, ziekenhuisapotheker. ‘Al sinds 2000 maken we niets meer zelf. Alles wordt ingekocht. Op de oude locatie hadden we een enorme bereidingsruimte die niet meer als zodanig werd gebruikt. Het accent is veel meer op andere werkzaamheden zoals medicatiebewaking komen te liggen. Daar hebben we met de nieuwe ruimte veel meer geschikte werkplekken voor.’

Apotheek speelt actieve rol in medicatiebewaking
Een goed voorbeeld van medicatiebewaking is hoe we omgaan met antistollingsmedicatie. Dit zijn medicijnen die de stolling van het bloed verminderen of vertragen. Ze worden ook wel bloedverdunners genoemd.

‘Wij zijn één van de weinige ziekenhuizen in Nederland waar de ziekenhuisapotheek een actieve controle uitvoert op het doseren van specifieke antistollingsmedicatie’, vertelt Kelly Mentink, apotheker. ‘We werken hierin nauw samen met de Trombosedienst STAR en we organiseren scholing binnen het ziekenhuis voor artsen in opleiding. Zij doseren de medicatie. We merken dat er veel bewuster om wordt gegaan met het toedienen en het bepalen van de hoeveelheid van de antistollingsmedicatie. Dat is van groot belang voor onze patiënten. Met de actieve controle door de apotheek en door de scholing wordt de patiëntveiligheid vergroot, want het teveel of te weinig toedienen van de medicatie kan fataal zijn voor de patiënt, dit luistert heel nauw’, legt Mentink uit.

Author: IJsselland Ziekenhuis

Het IJsselland Ziekenhuis in Capelle aan den IJssel is een algemeen regionaal ziekenhuis met 390 bedden. Het ziekenhuis heeft een buitenpoliklinieken in Rotterdam Nesselande en een buitenpolikliniek in Krimpen aan den IJssel. Wij bieden een breed pakket aan medisch specialistische zorg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *